Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte grožđa
  • 10.05.2017. 10:30

Prokupac se vraća na velika vrata

Selo Gojinovac dobiće nove zasade na 15 hektara. Sade se domaće i inostrane sorte, ali dve trećine će zauzeti autohtoni srpski prokupac. Težnja je da se od njega napravi pravi brend.

Foto: Stefano / Flickr
  • 1.426
  • 354
  • 0

Toplički kraj gotovo je nestao sa vinogradarske mape Srbije, ali to će uskoro da se promeni. Selo Gojinovac kod Prokuplja dobiće nove zasade na 15 hektara. Ovi plodni brežuljci do skora su bili pod korovom i šibljem.

Sade se domaće i inostrane sorte, ali dve trećine će zauzeti autohtoni srpski prokupac. Težnja je da se od njega napravi pravi brend, prenosi RTS. Plan je da se zasad proširi do 150 ha.

Ovaj kraj nekada je imao nekoliko hiljada hektara vinograda, a danas ima svega stotinak hektara. Ipak, oživljavanje je počelo pre 10 godina, a selo Gojinovac nastavlja da bude predvodnik.

Foto: Stefano / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Vitis Vinifera Toplički kraj Gojinovac Prokupac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u