Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 07.09.2018. 16:30

Rana berba grožđa preti kvalitetu šampanjca

Rana berba izazvana je višim temperaturama, a to utiče na smanjenje kiselosti grožđa, koje je važno za proces starenja i za svežinu penušavog vina.

Foto: Pixabay / thewinemix0
  • 149
  • 14
  • 0

Globalno zagrevanja i klimatske promene nisu uticale samo na nivo mora i na prirodu uopšte, nego i na vinarstvo, tačnije - na proizvodnju šampanjca. Rana berba izazvana je višim temperaturama, a to utiče na smanjenju kiselost grožđa, koja je važna za proces starenja i za svežinu penušavog vina, odnosno na njegov sveukupni ukus, piše Bloomberg.

"Berba je stigla dve nedelje ranije nego što je to bio slučaj pre 20 godina. Uvek smo je obavljali sredinom ili krajem septembra. ", rekao je Anton Malasanž  (Antoine Malassagne) suvlasnik francuske šampanj kuće "A.R. Lenoble". 

Različiti načini za očuvanje kvaliteta šampanjca

Proizvođači vina zato pronalaze različite načine za borbu sa ovim problemom. Tako je Malasanž specijalno dizajnirao rezerve za dodavanje "svežine". Drugi proizvođači šampanjca, kao što je "Bruno Paillard" zemlju pokrivaju slamom da bi sačuvali mikrobe. Pojedini blokiraju drugi krug fermentacije u buradima, da bi se očuvala kiselina.

Poznata šampanjska kuće "Louis Roederer" je najinovativni proizvođač šampanjca. Žan Baptist Lekalon (Jean-Baptiste Lecaillon) već 20 godina eksperimentiše sa tehnikama proizvodnje vina. Zbog toga im je proizvod sve bolji i bolji. Jedan od njihovih načina za borbu protiv klimatskih promena je rad na tome da grožđe postane otpornije na toplije temperature, kao i na bolesti i štetočine koje se tom prilikom šire. 

"Mi smo izmislili mehuriće da bismo nadomestili nezrelost grožđa. Kao poljoprivrednici, naš posao, naš život, naša strast je bila da se stotinama godina prilagođavamo klimatskim promenama. Ako se u budućnosti klima bude toliko zagrejala, moraćemo da pravimo burgundijska vina", rekao je šaljivo Lekalon.

Postoji li rešenje?

Poznato je da petit meslier zadržava ogromnu kiselost, čak i u vreme veoma visokih temperatura. Šansu bi mogle da dobiju četiri pomalo zaboravljene sorte, namanjene šampanjcu: petit meslier, pino blan, sivi burgundac i arbane. Međutim, naučnici rade na stvaranju novih hibridnih sorti grožđa, koje će sazrevati sporije u toplijim uslovima. Već su ukrstili pino noar, šardone i meunier sa super sortama u eksperimentalnom vinogradu. Potom će biti potrebno utvrditi da li vina od ovih grožđa stare na isti način. Ali za to će biti potrebne decenije. 


Tagovi

Šampanjac Klimatske promene A.R. Lenoble Louis Roederer Bruno Paillard


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.