Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo na severu
  • 20.12.2022. 18:00

Rastu površine pod vinogradima u Švedskoj

Klimatske promene i globalno zagrevanje je doprinelo razvoju vinogradarstva i proizvodnji vina na hladnom severu Evrope.

Foto: Facebook/Blaxsta Vingård
  • 125
  • 46
  • 0

Klima se menja, a globalno zagrevanje pomera uzgoj vinove loze prema severu, što potvrđuje i vest da se Švedska ucrtala na kartu vinogradarskih i vinarskih područja. 

U malom vinogradu nedaleko od Stokholma, na minus osam stepeni Celzijusa i 15 cm snega, tek je počela berba grožđa koje je dozrelo uz pomoć visokih temperatura, 23 sata sunca leti i inovativne, uslovima prilagođene sorte, piše Guardian.

Ledena vina sa severa

"Savršeno je", rekao je vlasnik vinarije Blaksta Goran Amnegard prilikom berbe prošle nedelje. Kada je zasadio svoju prvu lozu pre 22 godine i počeo da se bavi ovim poslom, bio je među prvim komercijalnim vinarima u Švedskoj. Sada je ova zemlja na putu da postane vinska destinacija. Kuriozitet je i to što je ovaj vinograd najseverniji na svetu, tvrdi Amnegard.

Sada su, naravno, pod snegom

Sorta grožđa vidal blank raste na jedinstvenom "terroiru" na svetu gde dobija do 23 sata dnevnog svetla na vrhuncu leta pre nego što se pretvori u nagrađivano ledeno vino koje većinom plasiraju u restorane s Mišelinovim zvezdicama.

Raste potražnja za domaćim vinima

Tamo je pod vinogradima relativno malo površina, oko 150 hektara, ali u poslednje dve godine one su proširene za 50 odsto, a očekuje se da će se u roku od pet godina više nego udvostručiti. U dugoročnim predviđanjima mogli bi narasti na 10.000 hektara i postati značajna industrija te zemlje, vredna milijardu evra.

Zanimljivo je i da se udvostručila prodaja domaćeg vina. Švedska državna kompanija Sistembolaget, koja ima monopol na maloprodaju vina, piva i drugih pića koje sadrži više od 3,5 odsto alkohola, saopštila je da je prodaja porasla sa 19.388 litara u 2017. na 34.495 litara do 30. novembra ove godine. I pored malih količina, interes kupaca raste.

Glavne sorte koje se uzgajaju u Švedskoj su solaris, belo grožđe otporno na sneg i mraz, a koje je nastalo 1975. godine na Institutu za uzgoj grožđa u Freiburgu u Nemačkoj i rondo, za crno vino, a proizvodi se najviše belih, penušavih i roze vina. 

Zahteva za kupovinom navodno ima iz cele Evrope i Azije, čak i iz Japana. Iako je ova delatnost započela na jugu zemlje, sve više zasađenih površina i vinarija severnije. 


Tagovi

Švedska Vinogradarstvo Vinarstvo Ledena vina Blaksta Klimatske promene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.