Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanimljiva ideja
  • 09.07.2017. 18:30

Rusija: Vinom do bolje demografske slike!

"Mi smo zemlja u kojoj se piju žestoka alkoholna pića, votka i domaća rakija. To sve oduzima zdravlje i život ljudi, a konzumacija vina promeniće demografsku situaciju. I zdravlje stanovništva će se, nadam se, promeniti nabolje", rekao je ruski ministar poljoprivrede.

Foto: WolfBlur / Pixabay
  • 1.103
  • 76
  • 0

Ruski mediji prenose zanimljivu ideju tamošnjeg ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva koji predlaže da Rusi, umesto žestokog pića poput votke i domaće rakije, više konzumiraju vino. To bi, kako se navodi, moglo povoljno da se odrazi na demografsku sliku ruske nacije i poboljša zdravlje čitavog naroda. Ministar nije dublje elaborirao uticaj vina na demografska kretanja, ali je jasno istakao kako konzumiranje žestokih pića šteti ljudskom zdravlju i to se odražava na demografsku sliku u Rusiji.

Rusi vole žestoka alkoholna pića

"Mi smo zemlja u kojoj se piju žestoka alkoholna pića, votka i domaća rakija. To sve oduzima zdravlje, život ljudi, a konzumacija vina promeniće demografsku situaciju. I zdravlje stanovništva će se nadam se, promeniti nabolje", rekao je Tkačev, dodajući da je u Evropi reklama vina dozvoljena na televiziji a to se globalno ne odražava na zdravlje stanovništva. On je podsetio na to da su prema procentu najrazličitijih bolesti povezanih s alkoholom evropske zemlje na daleko nižem nivou od Rusije, a sve zato što Rusi vole da piju žestoka pića.

Proizvodnja vina u Rusiji raste?

Aleksandar Tkačev poručuje kako je, naravno, i u ispijanju vina potrebna mera, pa podseća na to da se situacija u Rusiji menja u korist vina. On napominje da sada ima sve više vinara koji proizvode kvalitetna vina. Iako kaže da proizvodnja vina u toj zemlji raste, ruski ministar poljoprivrede ne iznosi nikakve podatke kako bi potkrepio svoje tvrdnje, već samo naglašava da su domaća vina jeftinija od uvoznih francuskih ili italijanskih, te da država vinarima isplaćuje podsticaje, pa je i tražnja vina veća.

Ipak, prema podacima, koje donose ruski mediji, krajem prošle godine, proizvodnja vina i šampanjca u 2016. godini smanjena je za 6,4% i iznosi 2,1 milion dekalitara (dekalitar je mera od 10 litara), dok je proizvodnja votke od januara do novembra 2016. povećana za 14,1%.

I dalje se najviše proizvodi votka

Za ovu godinu podaci o proizvodnji votke i drugih žestokih pića koja, kao što vidimo, najviše štete zdravlju ruskog čoveka, nešto su optimističniji. Rusija je u maju ove godine proizvela 6,1 miliona dekalitara votke, što je za 5,2% manje nego u maju prošle godine, saopštio je Rosstat, servis koji je u Rusiji ono što je Eurostat u Evropskoj uniji. Međutim, od januara do maja proizvodnja je porasla za 26,1%.

Foto: WolfBlur / Pixabay


Tagovi

Vino Vinogradarstvo Rusija Ministarstvo poljoprivrede Alkoholna pića Aleksandar Tkačev


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavalac agrara, a najdraža tema su mu protesti :)