Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo
  • 18.09.2022. 09:00

Sadnice iz Francuske - vinograd između Višegrada i Užica

Vinogradu na obronku obližnjeg brda je već treća godina. Zasađen je crni burgundac koji uspeva i na većim nadmorskim visinama i daje kvalitetno vino.

Foto: Marijana Simanić
  • 125
  • 36
  • 0

Na razmeđu sela Vardišta u Višegradu i Mokre Gore Marko Marković je sa ocem Draganom izgradio pravi mali porodični raj u prirodi. Ovaj inženjer građevinarstva inače živi na tri adrese - u Belgiji, Srbiji i Austriji, ali se opredelio da ovde stvori životni ugođaj. 

Kupljenu parcelu su obogatili sa dva jezera, kućama brvnarama, sojenicama i onim čega nema u ovom obimu na prostorima regije između užičke i višegradske opštine - vinogradom.

"Iako ovo nije region vinarstva i vinogradarstva mi smo u ovom predivnom kraju došli na ideju da formiramo pravi vinograd. Strana je južna, ispitali smo zemljište koje je pogodno za gajenje vinove loze i onda smo krenuli u tu avanturu. Ispostavilo se da je projekat uspešan, rod je dobar, plod je sladak", priča Marković.

Prvi i jedini vinograd u ovoj regiji

Vinogradu na obronku obližnjeg brda je već treća godina.

"Ustvari prva koja će doneti jednu količinu roda od kog ćemo moći da napravimo prvo vino", dodaj ovaj mladić koji je inače i poliglota.

Jedini vinograd u regiji

Markovići su, uz pomoć stručnjaka iz Beograda, odlučili da zasade vrstu grožđa crni burgundac koja uspeva i na većim nadmorskim visinama i daje kvalitetno vino. Sadnice su nabavljene direktno iz Francuske.

"Vinograd se prostire na 75 ari zemljišta, to je relatino mala površina, a celi poduhvat porodice je eksperimentalan. Imamo u planu da ga proširimo ako bude obilnog ploda i ako od njega vino bude kvalitetno", pojašnjava Marković.

Ovih dana će i prva berba

Ovi vredni ljudi imaju još mnogo planova. Sledeći korak je izgradnja vinarije i podruma za neku veću površinu pod lozom kako bi ozbiljnije krenuli sa proizvodnjom.

"Prvu proizvodnju ćemo barikirati i staviti u rezervu tako da će vino neko vreme biti u podrumu i tek kasnije će biti pušteno na tržište", dodaje.

Da bi pripremili zemlju za vinograd, prvo su organizovali rigolovanje, ili dosta dublje oranje, a zatim povadili kamenje. U sušnom periodu sadnice su navodnjavane, tako da su opstale i dale dosta dobar rod. Ovih dana će i prva berba.

U priloženoj galeriji pogledajte kako izgleda idila koju su izgradili. 


Foto prilog


Tagovi

Vinogradarsrvo Marko Marković Inženjer Berba grožđa Mokra Gora Crni burgundac Vardište


Autorka

Marijana Simanić

Više [+]

Marijana Simanić je diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njen hobi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vinogradarska breskva ili kako je nazivaju "Šeftelija" još po negde se uzgaja a nekada je u svakom vinogradu imalo po nekoliko stabala i otuda njen naziv. Plod može biti belog mesa ili sa roznom obojenošću a spoljašnja pokožica na osunčanim... Više [+]