Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino 2021/22.
  • 13.10.2021. 18:00

Skoro 80 odsto vina EU proizvode Italija, Španija i Francuska

Kakva je situacija proizvodnje vina u državama članicama, a prema procenama koje su dostavile Evropskoj komisiji?

Foto: Depositphotos/calinstan
  • 100
  • 32
  • 0

Prema procenama podataka o berbi, a koje su Evropskoj komisiji dostavile države članice Unije, predviđa se da će proizvodnja vina i šire u sezoni 2021/2022. iznositi 147 miliona hektolitara. To je 23 miliona hektolitara manje u odnosu na prethodnu sezonu i pad za 13 odsto. 

Nepovoljni vremenski uslovi u proleće i leto, naizmenično od mraza preko poplava do bolesti vinove loze imali su stvaran uticaj na berbu vina EU 2021. godine.

S procenjenom proizvodnjom od 44,5 miliona hektolitara (pad od devet odsto), Italija bi ostala najveći proizvođač u EU, a slede je Španija (39 miliona hektolitara, što je pad od 15 odsto) i Francuska (33,3 miliona hektolitara, smanjenje od 27 odsto). Proizvodnja te tri države članice, koje čine skoro 80 odsto ukupne na nivou Unije, procenjuje se na 117 miliona hektolitara 2021. godine, što je smanjenje za 23 miliona hektolitara (-17 odsto) u poređenju sa količinama iz 2020. godini kada je zabeleženo 140 miliona hektolitara.

Italija prednjači u proizvodnji vina

Francuska, koju je Italija od 2016. godine prestigla kao najvećeg proizvođača vina u EU, prvi put se našla na trećem mestu.

Nemačka će povećati proizvodnju za četiri, a Portugal za jedan odsto. Neke države članice u istočnoj Evropi (Češka, Mađarska, Rumunija, Slovačka), iako proizvode manje količine, pokazuju uzlazni trend.

Poslednji podaci iz 2016. godine pokazuju da je godišnja proizvodnja u Srbiji oko 137,6 miliona litara i to skoro podjednako belih, crnih i roze vina.

Uz relativno mali volumen, berba 2021. u EU bila bi 11 odsto slabija od petogodišnjeg proseka, ali ipak veća od berbe 2017. godine kada je proizvodnja iznosila 144 miliona hektolitara i bila najniže rangirana u zadnjih 20 godina. 

Najniža proizvodnja zabeležena je sezone 2016./17.

Amplituda varijacija proizvodnje raste iz godine u godinu. Poslednjih deset ona se menjala iz sezone u sezonu u znatno većim odnosima nego u deceniji koja je prethodila, a što je vidljivo iz gornjeg grafikona. Kako zaključuju u izveštaju, čini se da je ova nestabilnost u proizvedenim količinama izravna posledica opasnosti klimatskih promena koje su s jedne strane sve manje predvidive, a s druge - sve češća pojava. 


Tagovi

Vino Šira Proizvodnja Klimatske promene 2021./22. Italija Španija Francuska


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mačke u proseku spavaju oko 16 do 20 sati, a ovaj gospodin bi mogao ovako čitav dan ;D