• Berba grožđa
  • 14.09.2016. 11:00

Sovinjoni i šardonei najavljuju dobru godinu

Parametri ubranog grožđa najavljuju velika vina. Samo da lepo vreme, bez kiše, potraje kako se posao ne bi odugovlačio a trulež širila vinogradima.

  • 1.712
  • 857
  • 0

U fruškogorskom vinogorju vrvi kao u košnici. U sremskom vinogradarskom rejonu grožđe se bere na nešto manje od 2.500 hektara. Berba sorti za bela vina se u narednim danima privodi kraju, a vredni vinogradari se pripremaju da skidaju grožđe crvenih sorti iz III i IV epohe. Proverili smo kako posao odmiče u opštini Irig.

"Vinarija Kovačević": Parametri sovinjona - izvanredni

Miroslav Kovačević u vinskom podrumu

Vlasnika vinarije "Kovačević", Miroslava Kovačevića smo zatekli u vinariji kako nadgleda pripremu sudova za prijem i primarnu preradu grožđa, dok su u dvorište pristizali traktori punih prikolica sovinjona i šardonea.

"Godina je bila komplikovana. Bilo je dosta kiše, sunca, prskanja. Lepo vreme nam ide na ruku. Berba je počela krajem avgusta. Prvo smo počeli sa sovinjonom, pa smo prešli na šardone. Privodimo kraju taj posao. Pripremamo se za berbu rizlinga. Parametri obranog sovinjona su, po meni, idealni: 22,5% šećera, 7,5 g/l kiselina i 3,1pH. Od te sirovine može da se proizvede ozbiljno vino. Kod šardonea su slični parametri, ali sa manje kiselina", kaže Kovačević.

Očekuje se da berba merloa počne za sedam dana, a do kraja septembra i kaberne sovinjona. Sada je najvažnije da ne bude kiše koja bi pokvarila planove vinogradarima. Inače, kada je reč o planovima, u vinariji "Kovačević" pripremaju parcele za proleće kada će podići nove vinograde sa novostvorenim domaćim sortama neoplantom i probusom.

U "Mačkovom podrumu" počinje berba pino noara

Sava Jojić vinarija "Mačkov podrum"

Vlasnika "Mačkovog podruma" Savu Jojića smo pronašli u vinogradima na potezu Budakovac gde su zasađene sorte sovinjon beli i portugizer. Portugizer su obrali krajem avgusta, a berba sovinjona se privodi kraju.

"Iskreno iznenadilo me ovako brzo sazrevanje grožđa. Sovinjon ga već ima 24%. Na prvi pogled grožđe izgleda dobro. Međutim, u junu i delu jula smo imali mnogo kiše i to će ostaviti posledice. Kod mnogih proizvođača, koji nisi vodili računa o zaštiti, pre svega sovinjona i italijanskog rizlinga se javlja trulež. Crvene sorte su u veoma dobrom stanju. Nema naznaka truleži. Tu očekujemo vrhunsku berbu. Počinjemo sa pino noarom", kaže Jojić.

Stranci traže nešto autentično

Ruski turisti došli da beru grožđe

Dok smo razgovarali sa Savom Jojićem, u vinograd na Budakovcu, stigla je grupa turista iz Rusije. Došli su u berbu. Nakon čašice dobrodošlice, čekao ih je vinogradarski doručak, potom kratka obuka. Zadužili su noževe, dobili gajbice i krenuli u berbu. Dovela ih je jedna beogradska turistička agencija. Vlasnica agencije Bojana Banković kaže da su ovakvi aranžmani sve češći.

"Stranci žele nešto autentično. Prvo pešačimo do vinograda. Uz muziku tamburaša i vinogradarski doručak dolazi kulminacija - berba grožđa. Takav pristup nemaju u njihovim zemljama. Postoje berbe, ali je to svedeno, ali ovde kod nas je opuštenije i duže traje. Prava psihoterapija", konstatuje Bankovićeva.

Od nedakadašnjih 100.000 hektara pod vinogradima u Srbiji, danas imamo tek petinu. Ono što je dobro je da smo sa proizvodnje masovnih vina prešli na sorte za kvalitetna vina. Promenila se tehnologija i u vinogradu, kao i u podrumu. Činjenice o osvojenim medaljama na prestižnim evropskim takmičenjima idu u prilog toj tvrdnji.


Foto prilog


Tagovi

Miroslav Kovačević Sava Jojić Berba Grožđa Vinogradi Bojana Banković


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Peti prst na nozi pasa sa unutrašnje strane iznad šape je rudimentirani i nefunkcionalni prst. Zbog nefunkcionalnosti prsta nokti se ne troše, pa narastu u vidu kljova pri čemu mehanički oštećuju deo šape pri kretanju psa. Pri brzom kretanj... Više [+]