Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski turizam
  • 31.01.2022. 12:00
  • Šumadijski okrug, Topola

"Srpska Toskana": Sinergija vinarstva, turizma i gastronomije

Generacije su odrastale uzgajajući vinovu lozu i pripremajući vino, zasadi pod ovom kulturom se iz godine u godinu šire, a za Topolu mnogi kažu da je "srpska Toskana".

Foto: Marija Lazarević
  • 261
  • 95
  • 0

Vinski turizam je jedna od najprosperitetnijih grana opštine Topola, jer su poljoprivreda i turizam sfere na koje se Topola oslanja kada je razvoj u pitanju. Lokalna samouprava prepoznala je neverovatne potencijale upravo u ovom turizmu pa kroz razne mere podrške stimuliše poljoprivrednike da unapređuju svoju proizvodnju.

"Država daje određene podsticajne mere, opština Topola takođe, imamo rekordne subvencije i ako posmatramo razvoj seoskog i vinskog turizma u narednom periodu, definitivno okosnica razvoja opštine Topola pre svega treba da bude poljoprivreda, turizam i vinarstvo", kaže predsednik opštine Topola Igor Petrović, dodajući da imamo neverovatne potencijale.

Okosnica razvoja opštine Topola pre svega treba da bude poljoprivreda, turizam i vinarstvo, kaže Petrović

"Trenutno u Šumadijskoj regiji odnosno Udruženju vinara ima osam vinarija sa teritorije opštine Topola, tu je i nekoliko u pripremi, a imamo i destilerije. Vino i rakija je nešto što je neverovatno razvijeno, uz taj dodatak oko turističkog smeštaja mislim da će biti velika razvojna šansa i postavljamo jedan novi standard u vinarstvu što se tiče same Srbije."

Vinogradarstvo datira još iz rimskog perioda

Generacije su odrastale uzgajajući vinovu lozu i pripremajući vino, zasadi pod ovom kulturom se iz godine u godinu šire pa za Topolu mnogi kažu da je "srpska Toskana". Samo u selu Vinča ima nekoliko ozbiljnijih proizvođača vina, a među njima je i Nemanja Arsenijević, vlasnik vinarije "Arsenijević". 

Ovaj mladi vinar naglašava da se vinski turizam u ovoj opštini iz godine u godinu sve intenzivnije razvija, što je jednim delom i zasluga Udruženja vinara Šumadije koje okuplja poznavaoce ovog božanskog pića.

Jedan od mlađih, ali ozbiljnijih proizvođača - Nemanja Arsenijević

"Udruženje je osnovano pre osam godina i broji oko 35 članova. Ljudi koji sade vinograde prepoznali su povoljne uslove u Šumadiji i Topoli, mislim da ćemo kroz par godina imati daleko više vinarija tako da ovo postaje ozbiljna vinska regija i biće prepoznatljiva ne samo u ovom delu Evrope nego i šire. Intenzivno se ulaže se u te kapacitete, smeštaj tako da će to biti dosta ozbiljnija turistička ponuda u godinama koje dolaze", smatra Arsenijević.

Deo turističke ponude je svakako i njegova vinarija koja poseduje degustacionu salu, a ljubiteljima ovog božanskog pića nudi čak pet različitih proizvoda.

"Imamo 14 hektara, naš godišnji kapacitet proizvodnje je oko 20.000 litara i varira zavisno od godine. Podrum koji je u sklopu našeg poseda je daleko veći jer u njemu i odležavaju vina tako da je kapaciteta oko 40.000 litara. Imamo u ponudi dva bela vina - sovinjon blank i šardone, jedno roze vino i dva crvena - merlot i kaberne sovinjon", kaže mladi vinar iz Vinče.

Hteo da bude političar, ali ipak zasadio vinograd

Od januara sledeće godine na tržištu će biti još jedno crveno vino od autohtone sorte prokupac.

"Ono što karakteriše naša vina to je da su sva sortna i cilj nam je da pokažemo šta internacionalne sorte mogu da daju na našem teroaru i našem mikrolokalitetu u Vinči.

Potencijal postoji - treba ga pravilno iskoristiti

Sve prirodne lepote ukomponovane sa različitim vinima, hranom i smeštajem, ukoliko se na pametan način iskoriste mogu biti velika razvojna šansa Topole, smatra vlasnik jedne od najvećih vinarija na ovim prostorima Boža Aleksandrović.

Njegova vina okitila su se brojnim medaljama širom sveta, a grožđe se ubira sa oko 80 hektara površine. Ovaj vinar je mišljenja da ukoliko bi se vinski turizam spojio sa verskim i istorijskim čitava ova regija bi mogla da procveta i da dobije jednu dimenziju koju do sada nije imala.

Jedan od nagrađenijih vinara Topole - Boža Aleksandrović

"Nekako se u prošlosti nije vodilo računa o turizmu, pričala se priča, ali se slabo šta radilo ako naša Topola i čitavo okruženje nemaju dovoljno kvalitetnih smeštaja da smeste oko 50 ljudi onda sigurno da smo u prošlosti nešto loše odradili. Nadam se da će zajednički duh koji se javlja kod mlađih doprineti da će investirati u turizam, vinarije, hotele, gastronomiju", kaže Aleksandrović.

Potencijal postoji, a na nama je da li ćemo to ispravno voditi i da li ćemo znati da to pravilno koristimo.

"Da bi se to sve razvilo, potrebno je da se sagleda stvarnost, upariti sve ljude koji su došli ovde i investirali u objekte, vinarije. Moramo povezati sve ovo sa turističkim organizacijama, lokalnom samoupravom i pokrenuti inicijativu da se gradi ono što nedostaje; restorani, butik hoteli, vikendice, privatan smeštaj da se podigne na viši nivo i da se radi na ekologiji, da imamo uređen prostor oko puteva, vinarija, da nemamo one silne vrzine, plastične kese, već da to bude uredno, čisto i onda će se i broj turista iz godine u godinu povećavati", naglašava Aleksandrović.

Ovo je sinergizam više faktora, jedno bez drugog ne može. Svakako postoje određene mere koje stimulišu, a najznačajnija je IPARD. Oočekuje se mera 7, koja podržava razvoj turizma u ruralnim sredinama. 


Foto prilog


Tagovi

Topola Oplenac Vinski turizam Čokot Vinarija Igor Petrović Vinova loza Prokupac


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Treba mi savet... Koliko puta se zagrće krompir? Posadila sam ga početkom maja, kombinacija zemlje i sena, lepo raste cveta...