Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad
  • 20.06.2018. 10:30

Šumadija: Katastrofa u vinogradima - šteta i do 100%

Udruženje vinara i vinogradara Šumadije organizovalo je hitan sastanak na kojem je analizirana šteta i dogovorene mere pomoći za one proizvođače koji su najviše ili delimično stradali u nevremenu koje je nedavno opustošilo vinograde na Oplencu, u Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, Lipovcu, Vinči i drugim mestima. Oni će tražiti pomoć od države za saniranje štete, ali pozivaju građane na solidarnost u novonastaloj teškoj situaciji.

Foto: Flickr / Javier Candeira
  • 545
  • 36
  • 0

Udruženje vinara i vinogradara Šumadije organizovalo je hitan sastanak na kojem je analizirana šteta i dogovorene mere pomoći za one proizvođače koji su najviše ili delimično stradali u nevremenu koje je 13. juna opustošilo pojedine vinogradarske delove Šumadije, na Oplencu, u Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, Lipovcu, Vinči i drugim mestima. 

Velika šteta na rasadima i građevinskim objektima

Prema rečima predsednika tog udruženja Veselina Despotovića, koje prenosi portal Vino.rs, šteta je ogromna. Kako on dodaje, tamo gde je krupan grad udario svom silinom može se govoriti o pravoj katastrofi. Vinogradi i voćnjaci su bukvalno "ošišani do temena", pa ove godine svakako neće biti roda. Despotović ističe da pre svega treba osposobiti kuće na kojima su polupani krovovi, prozori, da ljudi imaju gde da spavaju, a tek onda sledi prava procena štete. On navodi i podatak koji je iznela Opština Smederevska Palanka, prema kojem je u Goloboku na 2.000 hektara obradivog zemljišta šteta stoprocentna, a slična situacija je i u Vlaškom Dolu na površini od 1.500 hektara. On dodaje da na zasadima gde je šteta 100% nema nikakve šanse da se mnogo toga oporavi ove godine. 

Najgore prošli Smederevska Palanka i Velika Plana

Despotović naglašava da su u vinogradarskom smislu najteže pogođeni Smederevska Palanka, gde je ukupna šteta već procenjena na preko 2,2 milijarde dinara i Velika Plana. Ozbiljno, ali malo manje su stradali Aranđelovac i Topola, dok je u Vinči i Lipovcu nešto bolja situacija, a Kragujevac i Rača nisu mnogo oštećeni. 

Svake godine milionske štete od grada u Srbiji

Veselin Despotović je istakao da je poljoprivrednici sigurno tražiti pomoć od nadležnih državnih organa, a naročito se to odnosi na proizvođače na čijim je zasadima šteta stoprocentna. Kako dodaje, u priči Ministarstva poljoprivrede da je ispaljeno više od 1.160 raketa, uzgajivači ne vide utehu, već će pokušati da pokrenu inicijativu da se utvrdi zbog čega protivgradna odbrana nema efekta kad su već ispaljene tolike rakete, a svake godine se ponavlja ista priča, sa malinama, jabukama, grožđem. Štete koje grad prouzrokuje su 70 ili 80 miliona evra godišnje, pa je zaista nelogični da se sistem koji već postoji ne unapredi i stavi u pravu funkciju košta desetostruko manje.

Nedimović: Na lageru još 6.000 protivgradnih raketa

Osiguravanje vinograda skupo

Vinogradari su se na sastanku osvrnuli i na temu osiguranja, naglasivši da je vinograd jako skup za osiguravanje, dodajući da je u nekim vinogradima šteta i veća od 100%  jer su oštećeni višegodišnji zasadi, pa je veliko pitanje kako će se i da li će se oporaviti, a to opet zavisi od toga hoće li biti bolesti ili će ih "Bog pogledati" da jesen i zima budu blagi, pa da se biljke oporave do naredne godine. Kada je reč od mladim zasadima, kako je rekao Despotović, oni ne postoje više.

Poziv na solidarnost

Na kraju treba reći da je pred šumadijskim vinarima težak period, pa udružanja vinara iz naše zemlje apeluju na ljubitelje vina da kupovinom šumadijskih vina od proizvođača, tačnije iz opština najviše pogođenih ovim dešavanjima, bar malim delom omoguće da se prevaziđe ova teška situacija, što bi svakako bio pravi gest prijateljstva i solidarnosti.


Tagovi

Vino Vinogradarstvo Šumadija Šteta Nevreme Grad Smederevska Palanka Velika Plana Aranđelovac Topola Vinča Lipovac Veselin Despotović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)