AgroKlub.rs

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Vinogradarstvo » Šumadijska vina u stalnoj postavci Muzeja u Bordou

Šumadijska vina u stalnoj postavci Muzeja u Bordou

Međunarodno priznanje za naše vinarstvo

Šumadijska vina u stalnoj postavci Muzeja u Bordou

Datum: 16.12.2016. 13:30

Kategorija:

Vinogradarstvo

Vina proizvođača okupljenih u Udruženju vinara Šumadije u naredne tri godine biće stalna postavka Muzeja vina u Bordou. Ovo je veliki uspeh ne samo za Šumadiju već i celu Srbiju jer smo stali rame uz rame sa najpoznatijim vinskim regijama sveta.

Vina domaćih proizvođača okupljenih u Udruženju vinara Šumadije naredne tri godine biće stalna postavka Muzeja vina u Bordou. To je dogovoreno tokom nedavne posete vinskim oblastima i vinarijama francuske regije Akvitanija u organizaciji Privredne komore Srbije.

Prema rečima Božidara Aleksandrovića, predsednika Udruženja vinara Šumadije, koje okuplja deset vinarija, postavka domaćih vina u muzeju u Bordou veliki uspeh ne samo za Šumadiju već i celu Srbiju jer smo, kako je rekao, stali rame uz rame sa najpoznatijim vinskim regijama sveta.

"Imamo šansu da u evropskim okvirima postanemo prepoznatljivi kao dobri proizvođači vina i atraktivna vinska turistička destinacija", naglasio je Aleksandrović, ističući podršku PKS na promociji domaćih vina. On je dodao i to da će saradnja sa Privrednom komorom Srbije pomoći vinarima Šumadije i drugih regija da se razviju, budu kvalitetni, konkurentni i prepoznatljivi na međunarodnom tržištu, kao i da vinarstvo, vinogradarstvo i vinski turizam budu među vodećim privrednim granama u Srbiji.

Zapažen nastup naših vinara na sajmu Vinitek

Šumadijski vinari u poseti Francuskoj

Vinari iz Šumadije u okviru posete Akvitaniji, učestvovali su na dvodnevnom sajmu "Vinitek" u Bordou, gde su imali veoma zapažen nastup i veliki broj razgovora sa potencijalnim partnerima iz više zemalja.

Tokom posete Francuskoj predstavnici podruma Radovanović, vinarija Aleksandrović i Despotika, Centra vinske kulture, upoznali su se sa najnovijim tehnologijama u oblasti vinogradarstva i proizvodnje vina, kao i dostignućima vinskih regija u sektoru turizma.

Razgovaralo se o organizovanju vinskog maratona

Predstavnici Udruženja vinarija Šumadije i Udruženja maratona vinarija Medoka (AMCM, Association du Marathon des Châteaux du Médoc) razgovarali su o organizaciji vinskog maratona u okviru Festivala šumadijskih vina, po ugledu na Bordo, što bi znatno doprinelo turističkoj promociji regiona Šumadije i cele Srbije.

Podrum vinograda Chateau Tutiac

Vinari iz Srbije posetili su i Chateau Tutiac, Chateau longoa & leoville barton i Chateau Soutard, jedan od najstarijih vinograda Bordoa koji se prostire na 22 hektara sa proizvodnjom 80.000 boca. Ovaj vinograd dobitnik je međunarodne nagrade za vinski turizam "Best of d'or" i Nacionalne nagrade za vinski turizam. Posetu domaćih vinara Francuskoj organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Agencijom za međunarodni razvoj pri Izvršnom veću regije Akvitanije.

Broj pregleda članka: 962; Uspešnost članka: 300.1

Izvor: Privredna komora Srbije

Tagovi: Turizam, Vino, Vinograd, Vinarstvo, Vinski turizam, Srbija, Francuska, Šumadija, Privredna komora Srbije, Božidar Aleksandrović, Vinarija Aleksandrović, Bordo, Vinski maraton, Muzej vina, Akvitanija, Sajam Vinitek, Festivala šumadijskih vina, Chateau Tutiac, Chateau longoa & leoville barton i Chateau Soutard, Podrum Radovanović, Despotika, Centar vinske kulture, Association du Marathon des Châteaux du Médoc

Ključne reči članka: sumadijska, vina, u, stalnoj, postavci, muzeja, u, bordou, šumadije, srbije, domaćih, vinarija, vinara, bordou, francuskoj, maratona, chateau, vinari, udruženja, posete, vinski, turizam, vinski turizam


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.