Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Vršačko vinogorje
  • 19.08.2017. 14:30

Suša umanjila rod za 20% u vinogradima

Nedavne padavine i one koje se predviđaju, pomoći će kasnim sortama vinove loze, ali posledica suše od dva meseca u vršačkim vinogradima biće 20% manji rod.

Foto: Biljana Nenković
  • 494
  • 24
  • 0

Visoke temperature i osunčanost zemljišta uticali su na to da ovog meseca temperatura zemljišta u vršačkim vinogradima prelazi i 30 stepeni. Udari košave, karakteristični za ovo podučje, na biljke su delovali poput fena.

Nema pomoći ranim sortama

Kiša je pomoć za kasne sorte, ali one rane, kao što su muskat i burgundac, pretrpeće posledice.

"Rod će biti manji za oko 20 odsto količinski. Problem je nastao, jer je došlo do dehidratacije same biljke, znači biljka je bila ugrožena. Plod će biti kakv će biti, ali ova kiša je bar dobro došla da se za sledeću godinu očuva sama biljka", kaže za RTS vinogradar Ivan Milanović.

Berba grožđa će poraniti

On i njegove kolege napominju da je zabluda da suša utiče na slast grožđa - da bi ono bilo slatko, potrebna je i vlaga. Moguće je da će i berba poraniti oko deset dana. Trudiće se da od plodova izvuku maksimum, kako bi vino bilo što bolje.

Foto: Biljana Nenković


Izvori

RTS


Tagovi

Vršac Ivan Milanović Vino Grožđe Vinova loza Suša Muskat Burgundac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.