Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Schloss Neuweier
  • 24.04.2019. 14:00
  • Neuweier

Terase i suvozidi drevnih vinograda s pogledom na dvorac za vina veće vrednosti

Robert Šatzle vlasnik je prestižnog imanja i nesvakidašnje vinske priče. Kombinacija blizine Rajne, nacionalnog parka Švarcvald dvorca, tradicije, vrhunskog restorana i strmih vinograda rizlinga na terasama daje nesvakidašnji doživljaj posetiocima i stvara podlogu za vina veće vrednosti.

Foto: Vedran Stapić
  • 261
  • 31
  • 0

Poznato je kako dobro pripovedana emocija čini osnovu visoko pozicioniranih vina na tržištu. Kada u tom kontekstu gledamo imanje koje čini dvorac (čiji počeci datiraju od 12. veka) i restoran koji ima Michelinovu zvezdicu s pogledom na strme vinograde jasno je da reč o nesvakidašnjoj vinskoj priči.

Vinarija Schloss Neuweier ima sve navedeno i uz to nalazi se na ulasku u poznati nacionalni park Švarcvald (Schwarzwald) (prevod: crna šuma) u malom mestu Neuveier (Neuweier) nedaleko grada Baden-Baden - savezna pokrajina Baden-Virtemberg. Reč je o jugozapadnom delu Nemačke koji na zapadu graniči s Francuskom, a na jugu sa Švajcarskom.

Vinogradi u ovoj regiji nalaze se na strmim padinama brežuljaka. Isti datiraju još od rimskih vremena, često su i terasastih struktura, a domovina su čuvenih rizlinga koji su ovde rašireni zadnjih 400-njak godina. Reka Rajna (rajnski rizling, op.a.) udaljena je tek desetak kilometara i čini prirodnu granicu s Francuskom.

Vlasnik imanja i vinar Robert Šatzle (Robert Schätzle) (naslovna fotografija) diplomirani je enolog (studirao u Bordou) i inženjer biotehnologije koji zadnjih godina brine o proizvodnji vina od grožđa s loza ovih lokaliteta. "Porodica Šatzle kupila je ovo imanje 2012. godine, a dvorac datira iz 12. veka, dok današnji oblik dobija u renesansi, krajem 16. veka", priča nam domaćica imanja Kristina Graeser (Christina Graesser) dok obilazimo impozantne podrume i vinograd uz dvorac koji danas ima ulogu elitnog hotela.

Jedan deo ovdašnjih vinograda nalazi se na terasama - izgrađenim kamenim suvozidom još pre nekoliko stotina godina. "Danas imamo izazov naći ljude koji ih znaju renovirati i popraviti“, priča Robert pokazujući vinograde na etažama okolnih brda velikih nagiba. Od grožđa ubranog s terasa prave posebne serije vina, a koje ostvaruju i veće cene. Terase za razliku od strme padine zadržavaju vodu, a kamenje preko dana akumulira toplinu pa to daje drugačije odlike vina, pojašnjava Šatzle i dodaje: "To je posebno došlo do izražaja prošle godine jer smo imali problem sa sušom, gotovo da uopšte nismo imali kiše“, dodao je mladi vlasnik imanja.

Uz strujanje s Rajne, noću u ovu dolinu dolazi i hladan vazduh s obližnjih šumovitih planina. Klimatski uslovi ovog lokaliteta kažu da se prosečna godišnja temperatura kreće od 9,6 do 10,5 °C, dok su padavine na nivou od oko 1000 L / m².

U ovom delu Nemačke turizam je posebno razvijen. Nacionalni park je u blizni, pa tu dolaze skijaši, biciklisti, planinari i brojni drugi ljubitelji čistog vazduha i netaknute prirode.

Porodica Šatzle obrađuje 15 hektara vinograda koji okružuju imanje, od čega napune 100.000 boca za godinu. Većinu njihove proizvodnje čini rizling (80%), a imaju ponešto i drugih sorti - pinot beli i crni, traminac, šardone, sovinjon blank, saznali smo u kratkom razgovoru s domaćinima.

Sve je tu na visokom nivou pa i njihova vina ostvaruju iznadprosečne cene - većinu prodaju na domaćem tržištu, a izvoz im se bazira uglavnom na zemlje Skandinavije. Kreću se od 10 do 65 evra za buteljku u zavisnosti od vrste, tipa i godine, a imaju i zanimljivu seriju rizlinga posebne ambalaže, koju mogu koristiti vinari samo četiri sela ove regije i to isključivo za vrhunski tradicionalni rizling (zelena boca u galeriji). 

Njihova paleta vina je prilično raskošna, a za koje su dobili i brojna priznanja. Probali smo njihove karakteristične etikete, a ovaj mladi vinar posebno je ponosan na crni pinot iz 2015. godine koji se može nabaviti po ceni od 48 evra za bocu u vinariji ili naručiti uz jelo u tek nekoliko boljih restorana ove regije.


Foto prilog


Tagovi

Robert Šatzle Schloss Neuweier Baden-Baden Rizling Baden-Virtemberg


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer