• Elzas
  • 23.04.2019. 14:00
  • Mitelvir

Tomas Horher - Imamo mnogo buradi jer želimo sačuvati različitosti u vinima

U manje od 100 godina, četiri države bile su ovde, a zanimljiva je informacija da je Francuska himna, Marseljeza, nastala upravo u ovoj pokrajini.

Foto: Vedran Stapić
  • 88
  • 25
  • 0

Moja prabaka živela je čitav svoj život u ovom mestašcu, a opet u četiri različite države, priča vinar Tomas Horher (38) iz francuske regije (D'Alsace) dok obilazimo njegov vinski podrum. Rodila se u Nemačkoj pa se 'preselila' u Francusku jer pobedom Antante u prvom svetskom ratu 1918. godine Elzas vraćen Francuzima, ali su ga fašisti opet pripojili Nemačkoj 1940. godine da bi konačno pripao Francuskoj po završetku Drugog svetskog rata u Evropi, 1945. godine. 

U manje od 100 godina izmenjale su se dve države u dva ponavljanja, a zanimljiva je informacija da je francuska himna, Marseljeza nastala upravo u ovoj pokrajini.

Njihovo selo Mitelvir do temelja je srušeno 1944. godine u savezničkoj ofanzivi, prema tome ovde danas nema starih podruma, ali užasi rata nisu ugasili vinsku tradiciju ovoga kraja. Čak šta više, ona ne samo da je potpuno revitalizovana već je i nikada značajnija.

Nazivi mesta u ovom delu Francuske, baš kao i prezimena, najčešće su nemačkog porekla, ali ovdašnji stanovnici o tome nerado pričaju - okrenuti su radu i budućnosti, više nego burnoj prošlosti ovog kraja.

Vinarija Horher, sa 12 hektara vinograda, za godinu proizvede oko 100.000 flaša vina, a ovaj posao u porodici datira od završetka prvog svetskog rata. "Proizvodilo se u našoj porodici vino i ranije, ali kao početak naše vinarije, računamo kada je moj pradeda počeo vina flaširati, negde 1920. godine", kaže Tomas dok pripoveda brojne detalje porodične tradicije koji su i sveprisutni na njihovom imanju. U njihovom podrumu nalaze se i drvene bačve iz 1899. godine, stare staklene uzidane posude iz 1960-ih, ali i savremena inoks posuđa. "Imamo mnogo buradi jer želimo sačuvati različitosti u vinima koja dolaze iz zemljišta“, dodaje Tomas dok nam pokazuje čitav niz manjih i većih posuda.

On je u ovom poslu već 18 godina, a pomaže mu i sestra koja se pre nekoliko godina vratila iz Australije. Ovaj tandem četvrta je generacija vinara u porodici.

U svakom delu vinarije vidljiva je njihova pedantnost i predanost poslu od kog žive. To se oseti i u njihovim vinima - traminac, sivi i crni pinot, rizling ali i muškat - dolaze iz okolnih vinograda prosečne starosti oko 20ak godina. 

Njihova vina u proseku ostvare cenu oko 10,00 evra za flašu, a najčešći gosti su im Belgijanci, koji ovde dođu za vikend kako bi pobegli od svakodnevnice i probali njihova vina. Horherovi gostima nude i smeštaj - trenutno imaju nekoliko apartmana i soba u kojima borave turisti. 

Kao najveći izazov Tomas navodi problem manjka radne snage. Nekada su Poljaci dolazili na njihova imanja u berbu, ali ne i danas. "Od kada je njihov standard porastao, više im se ne isplati dolaziti kod nas", kaže on i dodaje kako neke vinarije dovoze radnike iz Belorusije, ali da je to prilično administrativno komplikovano, budući da Belorusija nije u Evropskoj uniji.


Foto prilog


Tagovi

Tomas Horher Elzas Traminac Sivi pinot Crni pinot Rizling Muškat Mitelvir


Autor

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi