Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplotni talas
  • 01.07.2019. 16:00
  • Francuska

Toplotni talas spržio francuske vinograde, grožđe izgleda kao da je paljeno bacačem plamena

"Vinogradi se obično odupiru toploti, ali s dostignutim temperaturama u petak, vinarstvo plaća veliku cenu. To je nešto što nikada nisam doživeo. Vinar sam 30 godina. Nikad nisam video vinovu lozu da gori od vrućine; to je impresivno", rekao je Jerome Despei (Jerome Despey).  

Foto: Twitter/Jerome Despey
  • 960
  • 63
  • 0

Vinogradi na jugu Francuske prošle su nedelje "izgoreli" u toplotnom talasu koji je pogodio taj deo zemlje. Lokalni vinari tvrde da nisu videli takve opekotine na vinovoj lozi "više od 30 godina“.

Posebno su, piše connexionfrance, pogođene regije Gard i Ero (Hérault), a meštani kažu da grožđe izgleda kao da je "spaljeno bacačem plamena". "Meteo France" je za navedeno područje izdao crveni alarm zbog novog toplotnog talasa koji kreće ove nedelje. Inače, temperature su na nekim mestima dostigle više od 45°C.

"Temperature su dostigle takve nivoe da se čini da su neke vinove loze upaljene; doslovno na žaru. Grožđe je spaljeno, a listovi isušeni", rekao je vinogradar i predsednik privredne komore Ero, Jerome Despei.

Na tviteru, Despei je dodao da namerava da aktivira hitnu jedinicu za utvrđivanje šteta pri Odeljenju za poljoprivredu, kako bi što prie dobili jasniju sliku o šteti.

"Vinogradi se obično odupiru toplini, ali s dostignutim nivoima u petak, vinarstvo plaća veliku cenu. To je nešto što nikada nisam doživeo. Vinar sam 30 godina. Nikad nisam video vinovu lozu da gori od vrućine; to je impresivno", rekao je. 

Najviše su pogođeni vinogradi u Villeveyracu, Fabrguesu i Pic Saint-Loup području, a uništene su i stare vredne sorte vinove loze poput Carignana. Zatim, mali šumski požari u Gardu takođe su naneli štetu na imanjima nekoliko farmera i vinogradara. 


Tagovi

Toplotni talas Vinogradi Francuska Izgorelo Spaljeno


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta