• Tursko grožđe
  • 12.11.2019. 19:00

Turska je izvezla grožđe u vrednosti 120 miliona USD u 56 zemalja

Manisa, jedan od najvažnijih turskih proizvođača grožđa, nastavlja sa berbom i izvozom. Sorte grožđa koje se najviše izvoze su "Sultan", "Imparator" i "Superior". Berba grožđa započela je već 1. juna.

Foto: Depositphotos/kiko_jimenez
  • 84
  • 18
  • 0

U prvih 5 meseci sezone, Manisa, grad smešten na zapadu Turske, izvezao je grožđa u vrednosti oko 120 miliona američkih dolara (više od 400 miliona dinara) u 56 zemalja. Prošle godine u istom razdoblju vrednost izvoza iznosila je103 miliona dolara. Dakle, u pogledu vrednosti, izvoz grožđa u Turskoj porastao je za 15 odsto.

Manisa, jedan od najvažnijih turskih proizvođača grožđa, nastavlja sa berbom i izvozom. Sorte grožđa koje se najviše izvoze su "Sultan", "Imparator" i "Superior". Berba grožđa započela je već 1. juna.

Prema podacima EIB-a (EIB), Turska je u razdoblju od 1. juna do 31. oktobra izvezla grožđe vredno 120 miliona američkih dolara. Izvoz grožđa obično se nastavlja do prvog meseca nove godine. Rusija, Ukrajina i Nemačka među glavnim su izvoznim tržištima. Manisa je prošle godine proizvela 250.000 tona grožđa. Očekuje se da će se ove godine rod udvostručiti i doseći 500.000 tona.
 
Ali Ihsan Ulgen, predsednik poljoprivredne komore Sarigol, rekao je: "Dok se izvoz nastavlja, poljoprivrednici još uvek beru grožđe. Postoji još 100.000 tona grožđa koje se još treba sakupljati. Većina će biti izvezeno. Do kraja sezone, očekujemo da ćemo dostići vrednost izvoza od 150 miliona USD (135 miliona eura)."

Predsednik Udruženja izvoznika svežeg voća i povrća Egeja, Hajretin Ucak rekao je da su proizvođači i izvoznici imali dobru sezonu. "Vrednost izvoza dodatno će se povećati u narednim godinama", dodao je Ucak.


Tagovi

Tursko grožđe Izvoz Manisa


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li neko ima neki predlog? 1. Da li da je presadim u manju saksiju? 2. Da li da je iznesem napolje... Pročitaj celu belešku »