Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tursko grožđe
  • 12.11.2019. 19:00

Turska je izvezla grožđe u vrednosti 120 miliona USD u 56 zemalja

Manisa, jedan od najvažnijih turskih proizvođača grožđa, nastavlja sa berbom i izvozom. Sorte grožđa koje se najviše izvoze su "Sultan", "Imparator" i "Superior". Berba grožđa započela je već 1. juna.

Foto: Depositphotos/kiko_jimenez
  • 132
  • 19
  • 0

U prvih 5 meseci sezone, Manisa, grad smešten na zapadu Turske, izvezao je grožđa u vrednosti oko 120 miliona američkih dolara (više od 400 miliona dinara) u 56 zemalja. Prošle godine u istom razdoblju vrednost izvoza iznosila je103 miliona dolara. Dakle, u pogledu vrednosti, izvoz grožđa u Turskoj porastao je za 15 odsto.

Manisa, jedan od najvažnijih turskih proizvođača grožđa, nastavlja sa berbom i izvozom. Sorte grožđa koje se najviše izvoze su "Sultan", "Imparator" i "Superior". Berba grožđa započela je već 1. juna.

Prema podacima EIB-a (EIB), Turska je u razdoblju od 1. juna do 31. oktobra izvezla grožđe vredno 120 miliona američkih dolara. Izvoz grožđa obično se nastavlja do prvog meseca nove godine. Rusija, Ukrajina i Nemačka među glavnim su izvoznim tržištima. Manisa je prošle godine proizvela 250.000 tona grožđa. Očekuje se da će se ove godine rod udvostručiti i doseći 500.000 tona.
 
Ali Ihsan Ulgen, predsednik poljoprivredne komore Sarigol, rekao je: "Dok se izvoz nastavlja, poljoprivrednici još uvek beru grožđe. Postoji još 100.000 tona grožđa koje se još treba sakupljati. Većina će biti izvezeno. Do kraja sezone, očekujemo da ćemo dostići vrednost izvoza od 150 miliona USD (135 miliona eura)."

Predsednik Udruženja izvoznika svežeg voća i povrća Egeja, Hajretin Ucak rekao je da su proizvođači i izvoznici imali dobru sezonu. "Vrednost izvoza dodatno će se povećati u narednim godinama", dodao je Ucak.


Tagovi

Tursko grožđe Izvoz Manisa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prema podacima iz eAgrara, svaki sedmi poljoprivrednik potpada u kategoriju “mladih”. Da raste broj onih koji žive od poljoprivrede u Srbiji, a imaju ispod 40 godina, potvrdila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Prema njenim reč... Više [+]