Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 29.07.2017. 08:30

Upišite retke sorte u Vitis bazu

Mreža "On-farm inventory of minor grape varieties in the European Vitis Database" namenjena je proizvođačima koji imaju retke ili zaboravljene sorte vinove loze.

Foto: stux / Pixabay
  • 574
  • 38
  • 0

"On-farm inventory of minor grape varieties in the European Vitis Database" je mreža koja ima za cilj da olakša pristup sadnom materijalu, kao i promet vina od retkih sorti. Sadrži podatke o vinogradaru, sorti, razlogu zašto se gaji određena sorta i opis vinograda.

Čuvanje genetskog materijala

Svest o postojanju starih, zaboravljenih sorti razvijena je zbog evropskih aktivnosti na očuvanju germplazme - materijala koji se mogu koristiti u ukrštanju kao izvor nekog interesantnog gena. Ovaj retki genetski materijal je zasađen na većem pordučju, koje je rasuto, pa može doći do klonske raznolikosti.

Kako se prijaviti?

Ova baza ima za cilj i povezivanje, kako proizvođača, vinogradara, tako i ljubitelja vina, trgovaca, ali i novinara. Svi zainteresovani mogu da se jave na adresu idragoslav@polji.uns.ac.rs - Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu ili na nikolicd@agrif.bg.ac.rs - Poljoprivredni fakultet u Beogradu - Zemunu.

Foto: stux / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

European Vitis Database Stare sorte Vinova loza Vino Baza podataka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.