Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje vinograda
  • 12.03.2024. 18:00

Vade milione čokota vinove loze - cilj je spasiti vinogradare i vinare?

Globalni pad potrošnje vina posebno je pogodio Australiju budući da se potražnja najbrže smanjuje za crnim vinima niže cene.

Foto: YouTube/screenshot
  • 310
  • 26
  • 0

Proizvodnja grožđa u Australiji je prekomerna, ruši cene i preti egzistenciji vinogradara i vinara. Ovakva situacija ih je primorala da unište milione čokota vinove loze. 

Globalni pad potrošnje vina posebno je pogodio tu zemlju budući da se, navodi Reuters, potražnja najbrže smanjuje za crnim vinima niže cene, a po kojima je Australija poznata. Veliku ulogu igra i smanjenje potražnje iz Kine na koju su se godinama oslanjali. 

Snimke na kojima bageri krče vinovu lozu koja je generacijama u vlasništvu australijskih vinogradara, ovih dana obilaze svet. 

Oko dve trećine australijskog grožda za proizvodnju vina uzgaja se u navodnjavanim područjima, kao što je područje Grifita, u Novom Južnom Velsu, a tehnike uzgoja su 1950-ih doneli italijanski doseljenici

Vlada ih ne štiti dovoljno? 

Najviše je stradalo crno vino, a cene grožđa za ovu proizvodnju prošle je godine pala na 184 evra za tonu, najniže unazad nekoliko decenija i više nego duplo niže u odnosu na 2020. godinu. 

Jedna od mera zaštite uzgajivača je vađenje 20 miliona čokota na 12.000 hektara, odnosno oko osam odsto površina pod vinovom lozom u Australiji. Ali, vinogradari i vinari smatraju kako to nije dovoljno te da vlada treba preduzeti i druge mere. 

Kada se govori o padu potražnje za jeftinijim crnim vinom, kao razlog se navode zdravstveni problemi koji podstiču potrošače širom sveta da piju manje alkohola, a kada piju vino, biraju skuplje, a na to će se fokusirati veći proizvođači kao što su "Treasury Wines" i "Carlyle Group".

Umesto loze - citrusi i orašasto voće 

S viškom količina se bore i Čile, Sjedinjene Američke Države, Francuska, čak i vrhunska područja poput Bordoa gde ukljanjaju hiljade hektara vinove loze.

Vlada im daje 6.000 evra za hektar iskrčenog vinograda

Kada je Kina blokirala uvoz tokom političkog spora 2020., Australija je, po vrednosti, izgubila svoje najveće izvozno tržište. Ali, za razliku od Evrope, ne nudi poljoprivrednicima nikakvu finansijsku podršku u iskrčivanju vinograda i rešavanju sa viškom vina. 

Uzgajivači se sada okreću uzgoju citrusa i orašastih plodova. 

"Čini se kao da jedno doba završava", rekao je Endru Kalabria, treća generacija vlasnika vinograda i proizvođača vina u "Calabria Wines".

"Uzgajivačima je teško kad pogledaju kroz prozor i vide hrpu zemlje umesto vinove loze koja je tamo oduvek."

 


Tagovi

Krčenje vinograda Crno vino Pad potražnje Uništavanje vinograda Australija Australijsko vino


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.