Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje vinograda
  • 17.08.2023. 15:00

Vlada im daje 6.000 evra za hektar iskrčenog vinograda

Mladi piju manje vina, a više piva. Osim potrošačkih navika, promenila se i klima. U Francuskoj će vlada uložiti milione evra za krčenje vinove loze.

Foto: Depositphotos/dfuentesphotostock
  • 1.415
  • 83
  • 0

Francuska vlada planira da potroši milione evra za krčenje vinove loze. Cilj je smanjiti proizvodnju i omogućiti vinogradarima prenamenu zemljišta za druge aktivnosti. Ova zamisao će stupiti u delo već ove jeseni, a proizvođači bi naknadu trebalo da dobiju krajem godine, piše Politico

Razlog su drugačije potrošačke navike i klimatske promene. Potrošnja crnog vina pada, kao i potražnja iz Kine. Grožđe je sve teže proizvesti u ovako sušnim godinama i ekstremnim klimatskim uslovima. Stoga će i u svetski poznatoj regiji Bordo, s dugom tradicijom vinogradarstva i vinarstva biti iskrčeno hiljade hektara pod zasadima. 

Generacijski problem

Vrhunsko vino koje dolazi iz ove regije, još uvek ima svoje kupce, ali potražnja za stonim i kvalitetnim je u padu budući da se potrošači okreću drugim osvežavajućim pićima poput piva.

Upravo bi prodaja piva u francuskim supermarketima ove godine mogla prvi put da premaši prodaju vina, pokazuju nekoliko istraživanja. Potrošnja crnog smanjila se za 32 odsto u poslednjoj deceniji, i to najviše u starosnoj dobi od 18 do 35 godina. 

"Postoji generacijski problem sa milenijalcima i generacijom Z i puno više konkurencije na tržištu, naročito sa drugim pićima", rekla je Gabriela M. Petrik, istoričarka koja je istraživala evoluciju preferencija ukusa vina, uključujući područje Bordoa.

 "Mlađi ljudi ga jednostavno ne piju toliko. To je vrlo vidljivo i u Francuskoj."

Klimatske promene igraju dvostruku ulogu. S jedne strane, duža leta i više temperature teraju potražnju potrošača više prema belim i roze vinima, a s druge dovode do više alkohola i tanina u tradicionalnim vinima te im menjaju ukus. 

Fokusiraće se na kvalitet 

Osim što će država dati podršku za krčenje vinograda, i to 6.000 evra za svaki uklonjeni hektar, javna sredstva će biti uložena i u prenamenu vina koje se ne može prodati, u industrijski alkohol za parfeme ili dezinfekciju ruku

Gotovo 1.000 prijava već je podneto departmanu Gironde u jugozapadnoj Francuskoj, domu kultnog vina Bordo.

Jedna trećina podnosilaca zahteva želi da poruši sve svoje vinograde i potpuno napusti vinarstvo, ostali žele manje da proizvode, ali će se fokusirati na kvalitetnija vina


Tagovi

Krčenje vinograda Francusko vino Navike potrošača Potrošnja vina Crno vino Proizvodnja vina Bordo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.