Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena grožđa
  • 19.09.2023. 18:00

Veliki pad cene grožđa - šta se događa u Španiji?

Mali vinogradari uglavnom porodičnog karaktera su ucenjeni od velikih igrača. Koliku cenu daju za kilogram grožđa?

Foto: Depositphotos/Natiherro
  • 182
  • 9
  • 0

Cena grožđa dramatično je pala u okolini mesta Toro, u provinciji Zamora koja je jedna od glavnih vinogradarskih područja u Španiji. Tamo se grožđe iz starijih zasada prodaje po oko 0,40 evra za kilogram, što je znatno ispod cene proizvodnje, prema sindikatu UCCL, koji je reagovao u ime vinogradara regije, prenosi Ag-Press.

Navodno su većinom mali vinogradari dobili "pretnje" od kompanija u sektoru da ćute o slučajevima koji podležu Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu snabdevanja hranom. 

Ucenjuju ih 

Proizvođači iz Tora se boje, rekao je predsednik Unije poljoprivrednika u Zamori Antonio Žesus Rodrigez, ističući porodični karakter tamošnjih vinogradara. Navodno ih otkupljivači ucenjuju da neće da kupe njihov rod ako prijave cene koje su puno niže od proseka prethodnih sezona.

Istovremeno, inputi su ove godine bili verovatno najskuplji u istoriji, do čak 40 odsto veći u poređenju s prethodnom sezonom, procenjuje UCCL, iako još nema službenih podataka.

Sindikat je odlučio da prijavi slučajeve kršenja zakona koje doživljavaju njihovi članovi koji nisu želeli da izađu pred medije:

"Niko ne želi pred kamermane zbog pritiska", pojašnjavaju.

Cena pada, a troškovi rastu

Dalje pišu kako će se ove sezone belo grožđe iz Tora prodavati po ceni od 20 centi po kilogramu, najjeftinije od svih sorti u regiji. Mlado crno grožđe po 35 centi/kg, dok će ono iz starijih, kvalitetnijih zasada, kako je već navedeno, biti prodano za samo 40 centi/kg, što je najveća razlika u poređenju s prethodnim sezonama.

"U 2021. se isto to grožđe kupovalo po ceni od 40 do 80 centi po kilogramu", naveo je Rodrigez osvrnuvši se i na godine ranije pa kaže da je ona od 2000. godine drastično pala, dok troškovi proizvodnje nastavljaju da rastu.

Početkom milenijuma, 2000. proizvodnja grožđa koštala je 1.700 evra po hektaru, a kilogram voća plaćao se između 36 i 80 centi po kilogramu. Do 2021. godine ti su troškovi porasli na 3.276 evra po hektaru, dok su cene grožđa bile između 40 i 80 centi da bi danas ona pala na polovinu. 

UCCL kaže da je reč o "igri" otkupljivača koji tvrde da je sezona izuzetno dobra, ali da pada prodaja vina na tržištu. Sindikat ih je optužio za laž jer je prema njihovim rečima kampanja unutar normalnih okivra, a potražnja za vinom uopšte nije opala. 


Tagovi

Berba grožđa Crno grožđe Nepoštena praksa Cene grožđa Belo grožđe Ucenjivanje za cenu Antonio Žesus Rodrigez Špansko grožđe


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Međunarodna izložba sitnih životinja po 38. put održana u Subotici, okupila je ove godine 140 izlagača koji su izložili ukupno preko 1.600 eksponata različitih vrsta životinja iz sekcija kunićara, teraristike, živinara, glubara i ptičara, p... Više [+]