Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoravski okrug
  • 19.07.2015. 14:20

Veoma dobro stanje vinograda

U Pomoravskom okrugu vinogradi su u dobrom stanju, očekuju se dobri prinosi, ali i kvalitet grožđa i vina.

Foto: depositphotos.com
  • 145
  • 4
  • 0

Stručni savetnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno-stručne savetodavne službe u Jagodini, Dejan Jocić ocenio je veoma dobrim stanje vinograda u Pomoravskom okrugu.

Očekuju se dobri prinosi

"Situacija je jako dobra, kompletno na celoj teritoriji Pomoravskog okruga, i očekujemo dobre prinose, naravno ako se sve agrotehničke mere budu privele kraju do same berbe", rekao je Jocić novinarima i dodao da uz jako dobar urod očekuju i jako dobar kvalitet grožđa i vina. "Vremenske prilike pogoduju, tako da se očekuje dobar procenat šećera u grožđu i samim tim i dobar kvalitet vina", objasnio je Jocić.

U vinogradima Pomoravlja, Resave i Levča, od belih sorti najzastupljeniji su sovinjon, šardone i rizling, a od crnih kabarne sovinjon, merlo i frankovka.

Berba bi mogla da krene početkom septembra

Vinova loza je u intenzivnom porastu bobica, i tamo gde nisu, vinogradari treba da odstrane zaperke, ali i višak plodova prorediti kako bi nivo šećera kod ostatka roda bio što veći, savetuje Jocić. "Ako leto bude toplo kao sada, berba može da krene početkom septembra, a ako ne, onda će krenuti polovinom toga meseca", ocenio je on.

U Pomoravskom okrugu je pod vinogradima oko 2.000 hektara, najviše na području Rekovca i Jagodine, a zatim Ćuprije i Paraćina.

Foto: depositphotos.com;Mactrunk


Izvori

Tanjug


Tagovi

Berba grožđa Vinogradi Pomoravski okrug Dejan Jocić Kvalitet vina Vremenske prilike Vinogradari Voćarstvo Pomoravlje Resava Levča

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)