AgroKlub.rs

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Vinogradarstvo » Veoma dobro stanje vinograda

Veoma dobro stanje vinograda

Pomoravski okrug

Veoma dobro stanje vinograda

Datum: 19.07.2015. 14:20

Kategorija:

Vinogradarstvo

U Pomoravskom okrugu vinogradi su u dobrom stanju, očekuju se dobri prinosi, ali i kvalitet grožđa i vina.

Stručni savetnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno-stručne savetodavne službe u Jagodini, Dejan Jocić ocenio je veoma dobrim stanje vinograda u Pomoravskom okrugu.

Očekuju se dobri prinosi

"Situacija je jako dobra, kompletno na celoj teritoriji Pomoravskog okruga, i očekujemo dobre prinose, naravno ako se sve agrotehničke mere budu privele kraju do same berbe", rekao je Jocić novinarima i dodao da uz jako dobar urod očekuju i jako dobar kvalitet grožđa i vina. "Vremenske prilike pogoduju, tako da se očekuje dobar procenat šećera u grožđu i samim tim i dobar kvalitet vina", objasnio je Jocić.

U vinogradima Pomoravlja, Resave i Levča, od belih sorti najzastupljeniji su sovinjon, šardone i rizling, a od crnih kabarne sovinjon, merlo i frankovka.

Berba bi mogla da krene početkom septembra

Vinova loza je u intenzivnom porastu bobica, i tamo gde nisu, vinogradari treba da odstrane zaperke, ali i višak plodova prorediti kako bi nivo šećera kod ostatka roda bio što veći, savetuje Jocić. "Ako leto bude toplo kao sada, berba može da krene početkom septembra, a ako ne, onda će krenuti polovinom toga meseca", ocenio je on.

U Pomoravskom okrugu je pod vinogradima oko 2.000 hektara, najviše na području Rekovca i Jagodine, a zatim Ćuprije i Paraćina.

Foto: depositphotos.com;Mactrunk

Broj pregleda članka: 79; Uspešnost članka: 3.95

Izvor: Tanjug

Tagovi: Voćarstvo, Vinogradari, Berba grožđa, Vinogradi, Vremenske prilike, Pomoravski okrug, Resava, Levča, Dejan Jocić, Kvalitet vina, Pomoravlje

Ključne reči članka: veoma, dobro, stanje, vinograda, dobar, krene početkom septembra