Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU oznaka porekla
  • 18.11.2019. 13:00
  • Utiel, Španija

Vera de Estenas vina: Novi u registru zaštićenih oznaka porekla

Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i belom vinu.

Foto: Facebook/Un Día Entre Viñas
  • 118
  • 11
  • 0

Svakim danom sve je više proizvoda koji nose neku od oznaka zaštićenosti, bilo da se radi o oznaci geografskog porekla, izvornosti ili garantovanog tradicionalnog specijaliteta. 

Evropska komisija ovih dana odobrila je zahtev za registraciju vina "Vera de Estenas" u registar zaštićenih oznaka porekla (ZOP).

Potpisan sporazum: 100 EU proizvoda sa oznakom geografskog porekla, zaštićeno u Kini

Geografsko područje "Vera de Estenas" nalazi se na teritoriji opštine Utiel, u španskoj provinciji Valensija. Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i belom vinu. 

Crna vina koja su starila u bačvi "Crianza", "Reserva" i "Gran reserva", proizvode se od sorata Bobal, Tempranilo, Kaberne Suvinjon ili Merlot. Proizvodnja se odvija u skladištima u kojima temperatura ne sme da pređe 28 °C. Starenje se odvija u hrastovim bačvama zapremnine od 225 do 300 litara. Vina koja stare u bačvama u njima se drže kraće od 6 meseci dok se vina "Crianza" tamo drže najmanje 6 meseci, vina "Reserva" najmanje 12 meseci, a vina "Gran reserva" najmanje 18 meseci. Starenje dovršavaju u flaši do isteka najkraćeg zakonom predviđenog roka.

Bela vina Šardone fermentišu se u novim hrastovim bačvama od 225 ili 300 litara.

Ružičasta vina izrađuju se uglavnom od crvenog grožđa sorte Bobal. Proizvode se u skladištima od nerđajućeg čelika pri temperaturi koja ne prelazi 22 °C.

Ovo novo ime pridružiće se popisu od 1.600 zaštićenih oznaka izvornih vina koja su već registrovana. Popis je dostupan u bazi eAmbrosia. Za više informacija pogledajte i stranicu sa pravilima o kvalitetu.


Tagovi

Vino Oznaka porekla Evropska komisija Vera de Estenas


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!