Pretraživanje tekstova
Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i belom vinu.
Svakim danom sve je više proizvoda koji nose neku od oznaka zaštićenosti, bilo da se radi o oznaci geografskog porekla, izvornosti ili garantovanog tradicionalnog specijaliteta.
Evropska komisija ovih dana odobrila je zahtev za registraciju vina "Vera de Estenas" u registar zaštićenih oznaka porekla (ZOP).
Potpisan sporazum: 100 EU proizvoda sa oznakom geografskog porekla, zaštićeno u Kini
Geografsko područje "Vera de Estenas" nalazi se na teritoriji opštine Utiel, u španskoj provinciji Valensija. Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i belom vinu.
Crna vina koja su starila u bačvi "Crianza", "Reserva" i "Gran reserva", proizvode se od sorata Bobal, Tempranilo, Kaberne Suvinjon ili Merlot. Proizvodnja se odvija u skladištima u kojima temperatura ne sme da pređe 28 °C. Starenje se odvija u hrastovim bačvama zapremnine od 225 do 300 litara. Vina koja stare u bačvama u njima se drže kraće od 6 meseci dok se vina "Crianza" tamo drže najmanje 6 meseci, vina "Reserva" najmanje 12 meseci, a vina "Gran reserva" najmanje 18 meseci. Starenje dovršavaju u flaši do isteka najkraćeg zakonom predviđenog roka.
Bela vina Šardone fermentišu se u novim hrastovim bačvama od 225 ili 300 litara.
Ružičasta vina izrađuju se uglavnom od crvenog grožđa sorte Bobal. Proizvode se u skladištima od nerđajućeg čelika pri temperaturi koja ne prelazi 22 °C.
Ovo novo ime pridružiće se popisu od 1.600 zaštićenih oznaka izvornih vina koja su već registrovana. Popis je dostupan u bazi eAmbrosia. Za više informacija pogledajte i stranicu sa pravilima o kvalitetu.
Tagovi
Vino Oznaka porekla Evropska komisija Vera de Estenas
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Rana proizvodnja povrća
Kako uzgajati rani kupus, zelenu salatu i paradajz u plastenicima u zimskim mesecima? Čitajte na Agroklub-u!