Srpska vina sve više se mogu naći na inostranim tržištima, poput SAD, Japana, Rusije i Nemačke, a svake godine ponuda koja stiže iz Srbije sve je bolja i kvalitetnija.
Srpska vina sve više se mogu naći na inostranim tržištima, poput SAD, Japana, Rusije i Nemačke, a svake godine ponuda koja stiže iz Srbije sve je bolja i kvalitetnija.
Potvrdio je to i menadžer vinarije "Zvonko Bogdan" Zlatko Živanić, koji dodaje da oni svoja vina izvoze u devet evropskih zemalja i SAD. "Vinska kultura u Srbiji je u povoju i svake godine je ponuda srpskih vina sve bolja i kvalitetnija. Nekoliko vinarija iz Srbije izvozi vino u Ameriku, Japan, Nemačku, Rusiju, što je dokaz da smo sa kvalitetom konkurentni na svetskom tržištu", rekao je Živanić.
Prema podacima Privredne komore Srbije, prosečan rod grožđa u Srbiji iznosi oko 350.000 tona, a ove godine zbog izuzetno dobrih vremenskih prilika biće i veći, zbog čega je i berba otpočela ranije nego prethodnih. Za razliku od prošle godine, kada je ostvaren izuzetno nizak rod od svega 122.489 tone, ove godine vinogradi su u odličnom stanju, te se zbog velikog broja sunčanih dana očekuje veoma dobar rod, navode iz PKS.
Proleće i početak leta ove godine zbog velike količine padavina, pogodno su uticali na rast vinove loze i formiranje grozda. Živanić navodi da je berba kod njih počela na vreme, 1. septembra, i to sa sortom "sovinjon blan" (sauvignon blanc), a posebnu pažnju posvećuju optimalnom određivanju momenta berbe. "Svakodnevno se uzimaju uzorci grožđa i na osnovu procenta šećera i kiselina, određuje se vreme berbe. Berba se odvija u ranim jutarnjim časovima, dok temperature nisu visoke, kako bi sačuvali kvalitet grožđa", naveo je Živanić.
Selekcija grožđa kao i ograničenje prinosa, takođe, je veoma važna za visok kvalitet vina."Budući prinos određujemo adekvatnom rezidbom, a tokom vegetacije imamo dve zelene berbe. To znači skidanje grozdova, u cilju regulacije prinosa, kao i postizanja maksimalnog kvaliteta grožđa. Finalna selekcija se vrši tokom berbe, tako da u vinariju dolaze samo zdravi i neoštećeni grozdovi", rekao je Živanić.
Tek kad se završi berba i kada je svo grožđe, odnosno šira u tankovima, svaki vinar će oceniti da li je zadovoljan dobijenim ili nije. Tokom berbe vinari nikako ne žele kišu jer tada moraju da odlažu berbu, a prema rečima Živanića, osim sa vremenom, vinari često nailaze i na probleme kod pronalaženja radne snage - većini nedostaje ona edukovana.
Da je Srbija pogodno tlo za uzgoj grožđa, svakako govore međunarodni sajmovi vina na kojima u poslednjih pet godina, srpske vinarije osvajaju prva mesta.
Foto: depositphotos.com; photography33
Izvori
Tagovi