Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz vina
  • 17.09.2015. 15:50

Vina iz Srbije sve popularnija u inostranstvu

Srpska vina sve više se mogu naći na inostranim tržištima, poput SAD, Japana, Rusije i Nemačke, a svake godine ponuda koja stiže iz Srbije sve je bolja i kvalitetnija.

Foto: depositphotos.com
  • 149
  • 4
  • 0

Srpska vina sve više se mogu naći na inostranim tržištima, poput SAD, Japana, Rusije i Nemačke, a svake godine ponuda koja stiže iz Srbije sve je bolja i kvalitetnija.

Ponuda srpskih vina sve je bolja

Potvrdio je to i menadžer vinarije "Zvonko Bogdan" Zlatko Živanić, koji dodaje da oni svoja vina izvoze u devet evropskih zemalja i SAD. "Vinska kultura u Srbiji je u povoju i svake godine je ponuda srpskih vina sve bolja i kvalitetnija. Nekoliko vinarija iz Srbije izvozi vino u Ameriku, Japan, Nemačku, Rusiju, što je dokaz da smo sa kvalitetom konkurentni na svetskom tržištu", rekao je Živanić.

Ova godina obećava dobar rod

Prema podacima Privredne komore Srbije, prosečan rod grožđa u Srbiji iznosi oko 350.000 tona, a ove godine zbog izuzetno dobrih vremenskih prilika biće i veći, zbog čega je i berba otpočela ranije nego prethodnih. Za razliku od prošle godine, kada je ostvaren izuzetno nizak rod od svega 122.489 tone, ove godine vinogradi su u odličnom stanju, te se zbog velikog broja sunčanih dana očekuje veoma dobar rod, navode iz PKS.

Proleće i početak leta ove godine zbog velike količine padavina, pogodno su uticali na rast vinove loze i formiranje grozda. Živanić navodi da je berba kod njih počela na vreme, 1. septembra, i to sa sortom "sovinjon blan" (sauvignon blanc), a posebnu pažnju posvećuju optimalnom određivanju momenta berbe. "Svakodnevno se uzimaju uzorci grožđa i na osnovu procenta šećera i kiselina, određuje se vreme berbe. Berba se odvija u ranim jutarnjim časovima, dok temperature nisu visoke, kako bi sačuvali kvalitet grožđa", naveo je Živanić.

Za kvalitet vina važna je selekcija grožđa

Selekcija grožđa kao i ograničenje prinosa, takođe, je veoma važna za visok kvalitet vina."Budući prinos određujemo adekvatnom rezidbom, a tokom vegetacije imamo dve zelene berbe. To znači skidanje grozdova, u cilju regulacije prinosa, kao i postizanja maksimalnog kvaliteta grožđa. Finalna selekcija se vrši tokom berbe, tako da u vinariju dolaze samo zdravi i neoštećeni grozdovi", rekao je Živanić.

Tek kad se završi berba i kada je svo grožđe, odnosno šira u tankovima, svaki vinar će oceniti da li je zadovoljan dobijenim ili nije. Tokom berbe vinari nikako ne žele kišu jer tada moraju da odlažu berbu, a prema rečima Živanića, osim sa vremenom, vinari često nailaze i na probleme kod pronalaženja radne snage - većini nedostaje ona edukovana.

Da je Srbija pogodno tlo za uzgoj grožđa, svakako govore međunarodni sajmovi vina na kojima u poslednjih pet godina, srpske vinarije osvajaju prva mesta.

Foto: depositphotos.com; photography33


Izvori

Tanjug


Tagovi

Srpska vina Inostrana tržišta Rod grožđa Rast vinove loze Zlatko Živanić Kvalitet grožđa Selekcija grožđa Adekvatna rezidba Prinosi PKS

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]