Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prokuplje
  • 16.02.2018. 17:15

Vina iz topličkog kraja osvajaju svet

Obnovom topličkih vinograda u zavičaj se vraća i domaća, autohtona sorta vinove loze prokupac, koja je nekad zauzimala gotovo 98% tadašnjih površina. Trenutna proizvodnja prokupca, ne zadovoljava potražnju, pa zato u topličkom kraju vinogradari podižu nove zasade sa domaćim i stranim sortama grožđe i vina koje polako osvajaju svetsko tržište.

  • 276
  • 17
  • 0

Vinogradari iz topličkog kraja su u nešto vedrijem raspoloženju i s više optimizma nego ranije, proslavili svoju slavu, svetog Trifuna. Tome su, kako prenosi RTS, posle nekoliko decenija propadanja vinograda, doprineli više od stotinu hektara novih zasada i novoizgrađene vinarije, u kojima se iz godine u godinu, proizvode kvalitetna vina koja uglavnom odlaze van granica Srbije.

 

Zbog blage zime rezidba počela ranije

 

Direktor jedne od vinarija u selu Gojinovac, nedaleko od ProkupljaDragan Kovačević, obnova stare vinogradarske slave je počela, pa sada u tom selu umesto trnja i korova, gospodare najpoznatije svetske i domaće sorte grožđa. On kaže da je zbog vremenskih uslova i blage zime, rezidba ove godine počela nešto ranije, sredinom januara, a biće nastavljena i nakon sv. Trifuna.

 

Prokupac se vratio u zavičaj

 

Obnovom vinograda, u zavičaj se vraća i domaća, autohtona sorta vinove loze prokupac. Ona je '30-ih godina XX veka zauzimala gotovo 98% tadašnjih površina. Međutim, trenutna proizvodnja prokupca, ne zadovoljava potražnju, pa zato u topličkom kraju vinogradari podižu nove zasade. Dejan Tonić, iz Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju napominje da Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše uzgoj autohtonih vinogradarskih sorti, a naročito se to odnosi na prokupac.

 

Traži se nešto novo, drugačije zanimljivije

 

Vina od sorti grožđa, iz tamošnjih vinarija, u čiju gradnju su uloženi milioni evra, sve prisutnija su i traženija na zahtevnim svetskim tržištima. Tehnolog u vinariji, u Gojinovcu, Darko Tomićević ističe da stranci uvek traže nešto novo, drugačije i zanimljivije. Ljudi dođu, pogledaju vinograde, probaju vino i oduševe se.

 

Povratak topličkog kraja na vinogradarsku mapu Srbije

 

Vinogradi u Toplici su vekovima doprinosili dobrom glasu domaćina, a kako naglašava vinogradar Miodrag Stanković, u gradu svetog Prokopija, gde se nalaze njegove i mošti svetog Georgija, raste vinova loza koja nosi naziv autohtona srpska sorta prokupac i sveti Trifun. On dodaje da je u prošlosti bez njih vinogradarska proizvodnja po prokupačkim brdima, bila nezamisliva, a sada su one retkost i uglavnom turistička atrakcija, ali i važan simbol tradicije. Nadu u svetliju budućnost vraća činjenica da se u saradnji sa savremenim tokovima, toplički kraj ubrzano vraća na vinogradarsku mapu Srbije.

 

Foto: Fossi.giacomo / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Vino Vinogradarstvo Toplica Prokuplje Gojinovac Agroklub Izvoz Vinarije Miodrag Stanković Prokupac Sveti Trifun Dragan Kovačević Darko Tomićević Dejan Tonić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.