Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredna komora Vojvodine
  • 20.03.2018. 14:15

Vinari iz Vojvodine konačno udruženi

Vojvođanski vinari i Privredna komora Vojvodine radiće na razvoju kvalitetnih vina i vinskog turizma.

Foto: Pixabay / Engin_Akyurt
  • 331
  • 58
  • 0

Vojvođanski vinari su se, nakon više neuspelih pokušaja, udružili u grupaciju pod krovom Privredne komore Vojvodine. Inicijativa je potekla od uglednih proizvođača grožđa i vina, koji smatraju da će im komorski sistem omogućiti efikasniji nastup na tržištu.  Kako je za Dnevnik rekao predsednik PKV Boško Vučurević sada će moći da se uključe se u javnu raspravu o postupku donošenja zakona i drugih propisa koji se odnose na njih:

"Sa službom Udruženja poljoprivrede PKV-a, analiziraće mere ekonomske politike i predlagati kako da se unapredi poslovanje vinogradara i vinara. Naš cilj je da u saradnji sa Grupacijom za turizam i ugostiteljstvo promovišemo tu perspektivnu privrednu granu".

Budućnost donosi još kvalitetnija vina

U Vojvodini je registrovano više od stotinu vinarija, sa više od 600 različitih vina. Postoji 5.000 hektara vinograda, uglavnom vinskih sorti, a poslednjih godina se šire visokokvalitetne sorte. Vučurević kaže da su na to su uticali Zakon o sadnom materijalu, subvencije Ministarstva poljoprivrede, kao i konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

"Veliki napredak postiže se u poboljšanju kvaliteta i grožđa i vina. Raste ponuda vina sa zaštićenim geografskim poreklom, prate se svetski trendovi, oprema u podrumima je sve savremenija, uvode se značajne novine, koje imaju veliki uticaj na kvalitet pića. Sve to, uz najnovije podsticajne mere države za podizanje vinograda, garancija je da se u budućnosti može očekivati dalje širenje površina pod vinovom lozom i povećanje proizvodnje kvalitetnih vina", rekao je Vučurević.

Razvoj vinskog turizma

Dodaje i da je vinski turizam sve atraktivniji i značajniji, jer je vino postalo motiv za otkrivanje novih destinacija, posetu poznatim vinskim podrumima, potragu za novim proizvođačima, upoznavanje drugih kuhinja, običaja, navika i manifestacija. Veruje da bi vinari u tome trebalo da pronađu svoj interes, a posebno napominje da je prodaja vina u sopstvenom podrumu najisplativija. Zbog toga će PKV uložiti napor da poveže  turističke agencije i vinarije, u cilju osmišljavanja vinskih tura, kao i njihovu promociju kod nas i u svetu.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Privredna komora Vojvodine Boško Vučurević Grupacija Vinari Vojvodina Vinski turizam Vino


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer