Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • VinoSalis 2018 
  • 25.06.2018. 12:00

Vinarija Budimir predstavila tamjaniku i prokupac u Tuzli

"U našem regionu dve lokalne sorte su i najpoznatije - tamjanika i prokupac. Sva naša vina su ili sortna ili kupaže dve pomenute sorte sa internacionalnim. Želimo da pokažemo snagu ovih sorti, kao i podneblja", kaže Vlada Petrović.

Foto: Vedran Stapić
  • 322
  • 23
  • 0

Prvi Festival vina, prateće opreme i gastronomije VinoSalis 2018 održan u Tuzli (BiH) bio je prilika da se predstave i vinarije iz Srbije. Poziv organizatora prihvatila je i vinarija "Budimir" iz Aleksandrovca Župskog. Zahvaljujući Aleksandru Aci Raškoviću, najvećem košarkaškom menadžeru sa ovih prostora, vinogradi sa tradicijom od 1878. godine, dobili su svoju vinariju 2010.

"Kapacitet vinarije je 50.000 boca godišnje. Imamo moderan dizajn ambalaže i etikete. To govori da smo okrenuti ka mlađoj, alternativnijoj publici", kaže komercijalista vinarije Vlada Petrović.

Deda Buda - čovek po kome vinarija nosi ime

Sve je počelo kada je Aleksandar upoznao svoju suprugu Aleksandru. Njen deda, po kome vinarija i nosi naziv, Budimir Zdravković jedan je od najiskusnijih župskih vinara, sa preko 70 obavljenih berbi. Spojili su tradiciju i savremenost, kako bi napravili vrhunska vina.

"U našem regionu dve lokalne sorte su i najpoznatije - tamjanika i prokupac. Sva naša vina su ili sortna ili kupaže dve pomenute sorte sa internacionalnim. Želimo da pokažemo snagu ovih sorti, kao i podneblja", dodaje Petrović.

Budimir
Vinarija Budimir u Tuzli

30% proizvodnje vina se izvozi

Tamjanika i prokupac se izvoze u SAD, Belgiju, Nemačku, Holandiju i u Švajcarsku. To čini oko 30% proizvodnje. Kako kaže Petrović, cilj je da se stranim tržištima predstave autohtone sorte. Sve ostalo plasira se u Srbiji. Distributere u Bosni i Hercegovini, kao i u Republici Srpskoj, još uvek nemaju.

Prokupac brendira vinsku Srbiju

"Želimo da pronađemo partnera na ovom prostoru, kako bismo pokušali da se pozicioniramo kao mala poridčna vinarija, koja ima svoj pravac i ima šta da ponudi. Ima potencijala da se napravi posao", zaključuje Zdravković.


Tagovi

Tamjanika Prokupac Budimir Tuzla Aleksandar Rašković Budimir Zdravković VinoSalis 2018 Župa Aleksandrovac Župski


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.