Imaćemo limitiranu seriju od 3.000 boca i ono što je još ekskluzivnije je da smo radili 'blanc de noir', znači od crvenog grožđa belo vino, kaže Aleksandar Stanković ispred vinarija i destilerija "Podrum Pevac".
Na nedavno održanom XVI. izdanju Međunarodnog festivala vina i gastronomije "Sarajevo wine fest 2023", svoje blago predstavila je i vinarija iz Srbije i to iz Šumadije, koju inače nazivaju i srpskom Toskanom. U pitanju je vinarija i destilerija "Podrum Pevac" iz Kragujevca, koja je učestvujući prvi put, ponudila sarajevskoj publici, svoj šardone, tamjaniku, kaberne fran, prokupac i jednu crvenu etiketu kupaže kaberne sovinjona, merloa i kaberne frana.
"Imamo za svakog po nešto, sva su vina dobra i kvalitetna, specifična su i imamo svoj pečat. Ono što mi treba da izdvojimo jesu naše dve autohtone sorte, a to je prokupac i tamjanika, uzgred imamo i etiketu 'Zagrljaj' koja je u Bergamu (Italiji) osvojila duplo zlato, bordo kupaža, 30 meseci odležavanja u srpskom hrastu, mada su sva vina neku nagradu osvojila na raznim takmičenjima", rekao je za Agroklub Aleksandar Stanković ispred vinarija i destilerija "Podrum Pevac" koji posebno izdvaja šardone koji je rađen "sur lie" tehnikom fermetnacije i odležavanje u hrastovim burićima od 500 litara.
Imaju osam hektara pod vinogradima i još četiri, pet vinograda rade u kooperaciji.
"Prošla godina je bila teška, obećavala je puno, ali na kraju je bio jedan težak kišni period koji nam je poremetio bele sorte. Zadovoljni smo, možda je za oko pola procenta niže alkohola od očekivanog ali kakvih je problema bilo, fenomenalno smo prošli."
Pripremaju prvi penušavac od proseka, te ističu da će biti prva vinarija koja će to izbaciti na tržište.
"Imaćemo limitiranu seriju od 3.000 boca i ono što je još ekskluzivnije je da smo radili 'blanc de noir', znači od crvenog grožđa belo vino. U samoj preradi, brzim procesom se reši da dobijete belo vino", otkriva Stanković.
Prvi penušavci su u Srbiji proizvedeni u Venčačkoj zadruzi dvadesetih godina prošlog veka. To je nekada bio najveći podrumu na Balkanu koji je posećivalo po 50.000 posetilaca godišnje i gde su vinari iz Francuske pre 110 godina doneli znanje neophodno za proizvodnju penušavaca koje je prihvaćeno od strane udruženih Šumadinaca, otkrio je ranije tehnolog-enolog Aleksandar Stojaković za vino.rs.
Foto prilog
Tagovi
Autorka