Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski salon vina 2018
  • 25.04.2018. 12:00

Vinarija Tikveš u Srbiji prihvaćena kao domaća

Vinarija Tikveš je na prvom Novosadskom salonu vina iskoristila priliku da predstavi nove berbe poznatih etiketa.

Foto: Vedran Stapić
  • 441
  • 35
  • 0

Tikveški region je simbol vekovne vinske tradicije u Makedoniji. Vinarija Tikveš je jedna od onih koje "stvaraju čudesno moćna vina sa mirisom juga, ukusom pesme i osmeha ljudi koji žive na ovim prostorima", kako je zapisano još iz vremena Rimskog carstva. Ona je ujedno vinarija sa najviše nagrada iz ove zemlje, a na prvom Novosadskom salonu vina, predstavila je svoje adute.

"Teško je odrediti perjanicu među vinima, ali Smederevka je ta koju srpsko tržište prepoznaje, voli i konzumira u ogromnim količinama, takođe i Temjanika, koja je tu poslednjih decenija i jedna je od najboljih na tržištu. Aleksandrija je takođe obeležila kategoriju belih vina. Treba pomenuti i Specijalnu selekciju,  Aleksandrija kuve, kao i Belu vodu i Barovu, koja su teroar vina i najbolje ocenjena u ovom delu Evrope", ističe HoReCa menadžer za Srbiju Milan Simić.

Aleksandrija
Alexandria Cuvée - zlatnožuta simfonija (Facebook / Tikveš Winery)

U Srbiji se dominantno piju bela vina

Dodaje da su ljubitelji vina iz Srbije makedonsku ponudu prihvatili kao domaću, jer je Tikveš vinarija ovde prisutna gotovo nekoliko decenija. Kako kaže Simić, kupci prepoznaju kvalitet, ali i tradiciju dužu od 50 godina.

"Kupci u Srbiji dominantno piju bela vina, preko 70%, ali zavisi i od godišnjeg doba. Pred kraj godine je veća prodaja crvenih vina", otkriva Simić.

Preporuka za crvena vina je činjenica da je vinski kritičar Robert M. Parker, i njegov tim The Wine Advocate, dodelio 94 poena crvenom vinu Bela Voda iz 2010. godine, a 95 poena za crveno vino Bela Voda iz berbe 2012. godine. Tikveš je Novosadski salon vina iskoristio upravo da predstavi nove berbe poznatih etiketa, jer, kako kaže Milan Simić, tržište vrlo dobro zna šta ova vinarija radi, a publika poznaje dobra vina.


Tagovi

Milan Simić Tikveš Novosadski salon vina Robert M. Parker The Wine Advocate Smederevka Aleksandrija kuve Bela voda Barovo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.