Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski salon vina 2018
  • 27.04.2018. 16:15

Vinarija Veritas - sadnice iz Francuske za visoko kvalitetna vina

Vesna i Slobodan Bošković, vlasnici vinarije Veritas, sadnice su kupili iz Francuske, nakon konsultacije sa stručnjacima koje vinske sorte grožđa bi uspele na njihovoj zemlji.

Foto: Vedran Stapić
  • 539
  • 31
  • 0

Vinarija Veritas, koja se nalazi na putu od Sremskih Karlovaca ka Stražilovu, jedna je od najmlađih, jer su njeni prvi zasadi iz 2008. godine. Prva berba obavljena je 2011. godine. Objekat okružen vinogradima, sa pogledom na Frušku goru, oaza je u kojoj vredno rade, ali i uživaju, Vesna i Slobodan Bošković. Sadnice su kupili iz Francuske, nakon konsultacije sa stručnjacima koje vinske sorte grožđa bi uspele na njihovoj zemlji.

"Imamo tri hektara vinograda - po hektar sovinjon blana (Sauvignon Blanc), kaberne sovinjona (Cabernet Sauvignon) i merloa (Merlot). Proizvodimo pet etiketa - tri čista vina, roze samo od kaberne sovinjona, kuve (Cuvée) od kaberne sovinjona i merloa, kao i bermet, ojačano aromatizovano vino, specifično za Karlovce", priča Vesna Bošković, koju smo sreli na Novosadskom salonu vina.

Nema više vina iz pradedovog bureta

Dodaje da se na ovoj manifestaciji podjednako traže i bela i crvena vina, iako se primećuje razlika između ljubitelja svežih, mladih vina, kao i onih koji vole starija, odležala. Veruje da je ovo prilika da se ljudi informišu o ponudi na tržištu, da biraju, ali kaže i da prodaja uvek "kleca", te bi trebalo dati akcenat komercijalnom karakteru događaja.

Veritas
Kaberne sovinjon - zlatnа i srebrnа medaljа na međunarodnim takmičenjima u Novom Sadu i Temerinu

"Kada je reč o kvalitetu proizvodnje vina, sve više je vinarija i sve više dobrih vina, jer su svi morali da se preorjentišu na nova vina, moderna, koja se traže. Nema više vina iz pradedovog bureta. Život vinogradara nije lak, ali poziv je takav, pa suprug i ja radimo sa zadovoljstvom, dok su deca u inostranstvu i odabrala su svoj put", kaže Vesna.

Vinarija kapaciteta 60.000 litara godišnje

Vinarija su počeli da grade 2010. godine, a otvorili je za posete 2012.  Njen kapacitet je 60.000 litara vina godišnje. Međutim, sada radi sa kapacitetom od 12.000 do 15.000 litara. Njihov cilj uvek ostaje isti - proizvodnja samo visoko kvalitetnih vina. 


Tagovi

Veritas Sremski Karlovci Vinarija Vesna Bošković Sauvignon Blanc Cabernet Sauvignon Merlot Bermet