Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 18.08.2018. 19:30

Vino: Zašto treba voditi računa o godini berbe?

Da ne biste mnogo razmišljali, u prilogu vam dostavljamo tabelu pomoću koje ćete lako odrediti koje godište je za svaku preporuku, a koje bi trebalo da propustite!

Foto: Pixabay / Wokandapix
  • 1.404
  • 104
  • 0

Godina berbe grožđa nije samo običan broj. U zavisnosti od vremenskih uslova te godine, posebno u periodu sazrevanja ploda, vino će biti manje ili više kvalitetno. Dakle, ovaj broj nam otkriva da li su u podrumu bile potrebne dodatne intervencije. Naravno, ovo se ne odnosi na velike industrije, koje uvek "štimuju" i kontrolišu krajnji rezultat.

Kako odrediti da li je neko godište dobro?

Najvažnije za utvđivanju kvaliteta vina u odnosu na neku godinu jeste odgovor na pitanje - koliko je tada bilo sunca?  Naime, što je više sunčanih dana tokom godine, grožđe ima više šanse da dostigne punu i optimalnu zrelost. "Ukoliko navale kiše i oblaci, proces dozrevanja je sporiji, a rizik od truljenja ploda ili razvoja štetnih gljivica veći", piše Vino.rs.

Sa druge strane, ukoliko je u vinogradu bilo previše sunčano i toplo, odnosno bilo je mnogo dana sa temperaturom iznad 33º C, grožđe se najverovatnije delimično osušilo na lozi pre nego što je stiglo u potpunosti da sazri. Kao posledica može da se dobije vino sa gorkim taninima ili jako, sa mnogo alkohola.

Godišta značajnija za vina gde klima varira

Razlika između severne i južne hemisfere je ta da u Evropi i SAD grožđe zri od aprila do oktobra, a u Argentini, Australiji, Novom Zelanda i Južoj Africi od oktobra do aprila.

Godina berbe veću ulogu igra u regionima gde klima više varira, a njemu pripada i naš. Tako je i u većem delu Evrope: Bordou, Burgundiji, Šampanji, severnoj Italiji, severnoj Španiji (Rioha), Nemačkoj i Austriji, delovima Čilea. Dobra godišta ovde odlikuju se znatnim taninima i kiselinama. To omogućava da vremenom postanu još bolja.

Međutim, tamo gde je klima predvidljiva, odnosno bez većih oscilacija, a posebno gde je konstanto sunčano, godište igra manju ulogu. To je slučaj sa centralnom Španijom, Portugalom, Argentinom, Australijom, Kalifornijom, južnom Italijom. Njihova vina su uglavnom konstantnog kvaliteta.

Vina bez godišta

Postoje vina koja se dobijaju od grožđa iz različitih berbi. Odlikuje ih uvek isti, prepoznatljiv ukus i konstantan kvalitet. Nazivamo ih non-vintage vinima, kojima na etiketi stoji obeležje N.V.

Da ne biste mnogo razmišljali, u prilogu vam dostavljamo tabelu pomoću koje ćete lako odrediti koje godište je za svaku preporuku, a koje bi trebalo da propustite!


Dokumenti


Tagovi

Vino Godina berbe Kvalitet


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.