Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Venissa
  • 16.10.2022. 16:30
  • Venecija, Italija

Vinograd u laguni: Turizam odlična prilika da se sačuva tradicija proizvodnje

Zasadi vinove loze na italijanskom ostrvu Mazorbo nalaze se tek nekoliko centimetara iznad mora i nekoliko metara od morske obale.

Foto: Vedran Stapić
  • 133
  • 20
  • 0

Vinarija "Venissa" nalazi se u venecijanskoj laguni, na malom ostrvu Mazorbo nedaleko od Venecije. Njihova vina se plasiraju isključivo kroz istoimeni restoran, a specifičnost vinograda jeste u njegovoj nadmorskoj visini. Ovi se zasadi vinove loze nalaze tek nekoliko centimetara iznad mora, pa nekoliko metara udaljeni od morske obale. 

Do njih se dakako može samo brodom, a mladi vinar Mateo Bisol otkriva kako broje 4.000 sadnica autohtone sorte dorona na 0,8 hektara površine, na prostoru nekadašnjeg samostana. 

Veliki je izazov ovde se baviti poljoprivredom, naročito proizvoditi grožđe. Beru ga početkom septembra, a ove je godine ono podbacilo.

Suva zima nije isprala so iz zemlje

Suva zima je poseban problem ovdašnjih proizvođača jer su izostale kiše koje ispiru so iz zemlje. Stoga su kod sadnje vinograda odabrali lokalnu sortu, otporniju na zaslanjena zemljišta. Međutim, ove godine ni to nije pomoglo.

Lokalna sorta otpornija je na zaslađenja tla

"Deo loze je list odbacio već u leto, u julu", priča nam domaćin dok sa grupom agrarnih novinara obilazimo vinograd prepun manjih i većih kanala. Inventivni venecijanski sistem odvodnjavanja padavina, prilično duge tradicije deo je zasada.

Poljoprivredu Venecijanske lagune u regiji Veneto istražili smo na poziv Italijanskog udruženja agrarnih novinara

Na ponekim čokotima, na nižem terenu nema uopšte lista, dok je na višim zonama stanje bolje.

"Čak i centimetri ovde igraju razliku", napominje Mateo pokazujući zasad.

Njihov restoran u kompleksu vinarije nosi Mišelinovu zvezdicu, a u njemu poslužuju svoja vina. Serije su dakako male i ekskluzivne, a boca košta 160 EUR.

Bez turizma nema ni poljoprivrede

U pripremi jela koriste povrće koje uzgajaju u svojoj bašti, a u njihovoj kuhinji nema plastike. Održivost im je važna, napominje Bisol, te stoga vode brigu o brojnim detaljima.

I centimetri igraju razliku, kaže mladi vinar Mateo Bisol

"Turizam je odlična prilika da sačuvamo svoju tradiciju proizvodnje. Bez turističke ponude ovde ne bi bilo ni poljoprivrede. Zato moramo brinuti o oba sektora i naći im balans", kazuje ovaj mladi vinogradar, vinar.

Sezonalnost je sve manje naglašena, sezona se produžuje, gotovo da više nema meseca bez turista, kaže naš domaćin i dodaje kako će se održivost Venecije, ali i čitave lagune bazirati na limitiranju broja turista, povećanju cena i uključivanju svih delova društva.


Foto prilog


Tagovi

Venissa Mazzorbo Italija Regija Veneto Mateo Bisol Mišelinova zvezdica


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)