Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upozorenje vinogradarima
  • 06.06.2024. 13:30

Vinogradari oprez: Vinovoj lozi preti zlatasto žutilo. Na šta posebno obratiti pažnju?

Zaraženo lišće je čvrsto, krto i savija se po obodu prema naličju. Moguća je i nekroza cvasti, pa izostaje formiranje grozdova.

Foto: PIS
  • 327
  • 51
  • 0

U svim značajnim regionima proizvodnje grožđa potvrđeno je prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus u vinogradima, upozoravaju iz Prognozno- izveštajne službe zaštite bilje (PIS). Ova cikada je prenosilac fitoplazme Flavescence doree koja prouzrokuje veoma destuktivno oboljenje - zlatasto žutilo vinove loze.

"Neophodan je oprez, jer se uskoro očekuje pojava infektivnog larvenog stupnja cikade Scaphoideus titanus. Trenutno su u vinogradima prisutne larve prvog i drugog uzrasnog stupnja", navode iz PIS.

 Scaphoideus titanus - larva drugog uzrasnog stupnja razvoja 

Kako dodaju, uzimajući u obzir trenutnu vremensku prognozu, a naročito najavljene visoke temperature, pojava trećeg uzrasnog stupnja se očekuje za sedam do 10 dana.

"To će biti vreme za prvi tretman suzbijanja cikade, jer su tek larve trećeg uzrasnog stupnja sposobne da prenesu fitoplazmu."

Najopasnija bolest vinove loze

Kako smo pisali, zlatasto žutilo vinove loze jedna od najopasnijih bolesti ove biljke, a uzrokuje je fitoplazma Flavescence doree (FD). Na zaraženim čokotima pupoljci u proleće kasnije kreću sa razvojem ili uopšte ne kreću. Zaraženo lišće je čvrsto, krto i savija se po obodu prema naličju. Moguća je i nekroza cvasti, pa izostaje formiranje grozdova. Ukoliko se i formiraju, budu smežurani i lošeg kvaliteta. 

Suzbijanje cikade obavlja se na osnovu monitoringa, kontinuiranog pregleda naličja listova na prisustvo larvi i utvrđivanja njihovog razvojnog stadijuma. Monitoring odraslih jedinki obavlja se putem žutih lepljivih ploča, čime se utvrđuje pojava, brojnost i dužina trajanja aktivnosti cikade.

Sistem PIS-a nastavlja sa praćenjem ove štetočine i na vreme će po regionima signalizirati vreme za tretman. Poručuju vinogradarima da budu u toku i da prate regionske preporuke za vinovu lozu.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zlatasto žutilo Uzgoj vinove loze PIS Cikada Scaphoideus titanus Oprez Monitoring vinograda


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".