Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinari Srbije
  • 05.07.2023. 13:30

Vinogradari se nadaju sunčanim danima - šta će biti sa kvalitetom vina?

Predstavnici vinarija koje su učestvovale na "Good Food & Wine" festivalu u Beogradu kažu da će se obilne kiše odraziti na rod grožđa, ali da očekuju stabilizaciju vremenskih prilika i da će imati dobru berbu i kvalitetna vina.

Foto: Momčilo Karan
  • 277
  • 32
  • 0

U Srbiji je sve više novih i uspešnih vinarija. Konkurencija se povećava, ali to doprinosi i kvalitetu vina. Svi se bore za svoje mesto, a mnogi i izvoze vina i donose priznanja sa najvećih svetskih takmičenja. Na upravo održanoj manifestaciji "Good Food & Wine" u Beogradu predstavilo se više od 20 vinarija i destilerija i pokazalo svoja najbolja vina. U susretu sa njima saznali smo da su u mislima okrenuti ka novoj berbi grožđa.

"Usled ovih kiša nije najbolje stanje sa lozom. Prijale ali samo da određenog trenutka, tako da se nadamo da će sa više sunca u narednih mesec - dva berba u septembru biti kako treba", kaže Vladimir Vukosavljević (na naslovnici), menadžer u Vinariji Molovin iz Šida, koja ima 42 hektara rodnog vinogrda, te još 17 hektara novozasađenog.

Nagrađivano šidsko vino

Njihovo vino, koje je već nagrađivano u Londonu i Beču, proizvode isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda, a kapacitet vinarije je oko 200 hiljada litara.

"Povećaćemo kapacitet do 300-350 hiljada litara i ne bismo da prelazimo u industriju", ističe naš sagovornik podsećajući da su prošle godine zbog suše morali da ubrzaju berbu, ali da nije bilo lako naći radnu snagu.

Prošla godina najbolja do sad?

Ilija Živković, predstavnik Vinarije Živković iz Kličevca kod Požarevca kaže da je stanje u njihovim vinogradima za sada odlično.

"Malo smo se plašili zbog ovih kiša koje su bile obilne, ali nadam se da će rod preživeti i da će ova godina biti odlična... I prošlom godinom smo bili zadovoljni, berba je bila možda i najbolja i najkvalitetnija do sada, naravno mislim tu na kvalitet vina od te berbe", tvrdi mladi vinar koji sa sestrom i bratom polako preuzima ovo porodičnu vinariju, sa dugom tradcijom, od svog oca Miroslava.

Predstavnik vinarije Živković sa dugom tradicijom

Živkovići imaju pet hektara vinograda, a uključili su se i u razvoj vinskog turizma i imaju degustacionu salu sa oko 60 mesta.

Od naših restorana do Australije

Za sad je stanje u vinogradu dobro. I bitno je da bude sunca koliko treba i da se sve dalje isprati kako to već ide kod rada u vinogradu i pripremi berbe, rekao nam je Aleksandar Brkić, šef proizvodnje Podruma Dremina iz Drenovca kod Paraćina.

"Imamo sada oko tri hektara vinograda, nešto zemljišta je u pripemi za sadnju, a određene količine grožđa i voća i dokupljujemo pri čemu se uvek rukovodimo time da odaberemo kvalitet da bismo imali da plasiramo i kvaliteno vino i rakiju", kaže Brkić.

U Podrumu Dremine, deo sirovina je sa sopstvenih plantaža, a deo se dokupljuje, kaže Brkić

 Ova vinarija i destilerija je u plasmanu orijentisana na ugostiteljske objekte u Srbiji i Crnoj Gori, ali su u izvozu vina stigli čak i do Australije.

Svi vinari ističu da su zadovoljni koliko država u poslednje vreme posvećuje pažnju vinogradrstvu i prizvodnji vina. Kažu da svi novi, mali proizvođači vode velikog računa o kvalitetu, i sa onim čime će da izađu na tržište, a na potrošačima je da se odluče.

"Svaka zdrava konkurencija je dobro došla, a što se više ljudi bude bavilo ovom proizvodnjom i država će da obrati veću pažnju na nju", mišljenja su vinara koji su učestvovali na "Good Food & Wine festivalu".


Tagovi

Vinogradari Kiše Stanje u vinogradu Kvalitet vina Vladimir Vukosavljević Ilija Živković Aleksandar Brkić Vinski turizam Good food and Wine


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici se sastaju sa ministarkom 12. februara. O čemu će pričati?

Na zahtev 15 udruženja poljoprivrednika koji su u subotu (3.2.) doneli odluku da zatraže sastanak sa ministarkom poljoprivrede, juče (6.2.) su dobili i pozitivan odgovor....

Više [+]