Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Zaštita vinograda
  • 12.04.2022. 13:00

Vinogradari, uz bakarna sredstva zaštiti dodajte i sumpor

U vinogradima, naročito onima kod kojih je bilo problema sa pepelnicom, potrebno je uz bakarno sredstvo dodati i sredstvo na bazi sumpora u količini cca tri do četiri kg/ha, savetuje dr Josip Ražov.

Foto: Pescar
  • 270
  • 45
  • 0

Vegetacija je ove godine u zakašnjenju nekih sedam do 10 dana. Usporavalo ju je sušno i hladno vreme pa je usledio kišni period koji će biti od koristi za sve poljoprivredne kulture. 

Ali, sada kad su padavine prestale dr Josip Ražov preporučuje zaštitu vinograda bakarnim i sumpornim sredstvima, naročito mestima gde su neke sorte već nabubrile pupove pa i krenule. Manji vinogradari mogu čekati optimalan trenutak, dok oni veći treba da planiraju zaštitu da bi stigli sve da obave na vreme.  

U ovoj fazi dr Ražov preporučuje korišćenje sredstava na bazi aktivne materije bakra ili bordovske čorbe. Takva sredstva su dozvoljena su i u organskoj proizvodnji.

U vinogradima, naročito onima kod kojih je bilo problema sa pepelnicom, potrebno je uz bakarno sredstvo iz istog razloga dodati i sredstvo na bazi sumpora u količini cca tri do četiri kg/ha. 

Na raspolaganju su sredstva na bazi sumpora.

"Kako u ovoj fazi koristimo manje količine vode te se koristi samo deo dizni na atomizeru (gornje se obično zatvaraju), potrošnja vode je dosta manja te se kreće oko 200 - 300 litara“, savetuje Ražov.

To znači, pojašnjava, da, u slučaju da koristimo na primer, 300 l vode, svejedno ćemo koristiti na primer, 3 kg/ha sredstva na bazi bakra kako bismo ispoštovali dozu/ha. 


Tagovi

Vinogradi Zaštita Pepelnica Sumpor Bakarna sredstva


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posadila sam dunju i nije se primila, ali je krenula mladica u delu ispod mesta gde je kalemljena...