Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 09.06.2020. 10:30

Vinogradari, zaštitite lozu od plamenjače i pepelnice

Plamenjača i pepelnica napadaju sve organe vinove loze - list, cvetove, bobice, izdanke. U narednom periodu najavljuje se nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za nove infekcije ovim patogenima.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 715
  • 79
  • 0

Vinova loza nalazi se u osetljivoj fenofazi razvoja. Posebno su osetljivi mladi grozdovi. Na području delovanja Poljoprivredno stručne službe Negotin, zasadi vinove loze, zavisno od sortimenta i lokaliteta, nalaze se u fazi gde su prvi cvetovi otvoreni do faze početka cvetanja (oko 10 odsto otvorenih cvetova). Padavine u prethodnom periodu stvorile su povoljne uslove za ostvarenje infekcija.

Kako naglašavaju iz srpskih stručnih službi ali i iz Federalnog agromediteranski zavoda Bosne i Hercegovine potrebno je obavljati zaštitu vinograda protiv uzročnika plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice (Erysiphe necator).

Plamenjača i pepelnica na vinovoj lozi - zaštitite vinograd

Podsetimo, plamenjača se javlja rano i to čim mladica poraste na dužinu 8-10 cm. Najpre se jave uljane, žute pege na lišću dok se na naličju javi bela prevlaka. Pege se kasnije osuše, ali se javljaju nove čiji se broj brzo povećava. Bolest napada sve organe vinove loze - list, cvetove, bobice, izdanke. 

Pepelnica takođe napada sve organe vinove loze. List se suši i uvija, a prekriven je pepeljastom prevlakom koja ujedno prekrije sve napadnute organe i uzrokuje njihovo sušenje ili slab razvoj. Kod jakog oštećenja bobice pucaju u fazi razvoja.

Kako zaštititi?

U narednom periodu najavljuje se nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za nove infekcije ovim patogenima.

Vreme je za zaštitu od pepelnice vinove loze

U cilju zaštite vinove loze, čim vremenski uslovi dozvole, proizvođačima, iz PSSS Negotin preporučuju primenu kombinacije fungicida sa aktivnom materijom fosetil-aluminijum + folpet u koncentraciji 0,3-0,4 odsto + preparatom sa aktivnom materijom tebukonazol + fluopiram u koncentraciji 0,04 odsto.


Tagovi

Pepelnica vinove loze Plamenjača vinove loze Preporuka Zaštita Vinova loza Bolesti vinograda


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate zašto je burjan lekovita biljka?