AgroKlub.rs

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Vinogradarstvo » Vinogradarstvo i vinarstvo - šansa za razvoj agrara

Vinogradarstvo i vinarstvo - šansa za razvoj agrara

Matejevačka berba

Vinogradarstvo i vinarstvo - šansa za razvoj agrara

Datum: 21.09.2015. 12:15

Kategorija:

Vinogradarstvo

Vinogradarstvo predstavlja važnu granu agroindustrije i šansu za razvoj agrara.

Prilikom otvaranja tradicionalne manifestacije Matejevačka berba 2015, koja označava početak sezone berbe grožđa i proizvodnje domaćih vina u duhu dobre tradicije i starih običaja Matejevačkog vinogorja, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković naglasila je važnost razvoja vinogradarstva.

Vinogradarstvo je važna grana agroindustrije

"Republika Srbija je zemlja sa razvijenom vinskom kulturom i dugom tradicijom. Vinogradarstvo predstavlja važnu granu agroindustrije, a vino je značajan proizvod za razvoj turizma, odnosno za posetu vinskim krajevima, a i samo uzgajanje vinove loze je naša velika razvojna šansa", rekla je ministarka.

Značaj ove manifestacije se ogleda u promociji vinogradarstava i vinarstva, međunarodnoj saradnji i uspostavljanju novih kontakata, prilici za sticanje novih klijenata i kupaca i očuvanju tradicije porodičnih vinarija i podruma. Ministarka je ovom prilikom podsetila da se kroz mere podrške Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za podizanje novih modernih zasada vinograda, stvara dobra osnova za obnovu i razvoj vinogradarstva, što je opet dobra osnova za ruralni razvoj, promociju lokalne hrane, kulturnih vrednosti i tradicije.

Mladi vinogradari doprinose stabilnom razvoju poljoprivrede

"Kroz podršku podizanja vinograda, matičnih zasada vinove loze, sertifikaciju i selekciju, podršku opremanja vinarija, unapređenje kvaliteta vina, promovisanje oznaka geografskog porekla, kupovinu nove opreme i mehanizacije pruža se dobra prilika za brži razvoj ove oblasti. Moderna proizvodnja i tehnologija, obnavljanje zasada i sve veći broj mladih u vinogradarstvu, poboljšavaju položaj porodica koje se bave poljoprivredom i doprinose da mladi ostaju na svojim imanjima, što je uslov za stabilan razvoj poljoprivrede i sela", zaključila je ministarka.

Foto: depositphotos.com; alexraths

Broj pregleda članka: 113; Uspešnost članka: 28.65

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije

Tagovi: Vinogradarstvo, Vinova loza, Ruralni razvoj, Vinarstvo, Razvoj poljoprivrede, Vinarije, Sertifikacija, Opremanje vinarija, Obnavljanje zasada, Snežana Bogosavljević Bošlković, Agroindustrija, Matejevačka berba

Ključne reči članka: vinogradarstvo, i, vinarstvo, sansa, za, razvoj, agrara, razvoj, poljoprivrede, ministarka, dobra, zasada, novih, tradicije, vinogradarstvo, zaštite životne sredine