Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Plamenjače
 • 18.08.2023. 16:30

Vinova loza: Da plamenjača ne ovlada ne gledati u crveno slovo?

Ove godine, naročito je stradalo grožđe, jer naši vinogradari pre gledaju kada je crveno slovo, a ne kada zaštiti vinovu lozu. To se ponavlja iz godine u godinu, te treba razmisliti o pravovremenoj zaštiti vinove loze, jer šteta može biti stoprocentna.

Foto: Depositphotos/Photozirka
 • 425
 • 152
 • 0

Zbog šteta koje nanosi bolest plamenjača vinove loze, njenom suzbijanju se mora prići krajnje ozbiljno. Tretmane treba izvoditi preventivno pre pojave uslova za zarazu (pre kiše). Učestalost tretmana zavisi od preparata koji se koriste, rasporeda padavina i faze razvoja biljke. Najosetljivija faza je cvetanje i porast lastara. Naročito oko cvetanja i leti ne sme se ništa prepustiti slučaju. Ove godine je plamenjača desetkovala prinose grožđa u Pomoravskom okrugu, zbog nepravovremene zaštite.

Na listovima žućkaste pege, a na njihovoj donjoj strani je bela prevlaka; listovi se suše. Kada se stvori na malim bobicama bela prevlaka - grozdići propadaju. Veće bobice smežuraju, posmeđe i osuše se. Širi se za vreme čitave vegetacije, naročito ukoliko je toplo vreme sa padavinama, kao ove godine. Simptomi plamenjače se uočavaju na svim zelenim delovima vinove loze (lišću, lastarima, cvetu i grozdovima).

Ove godine, naročito je stradalo grožđe, jer naši vinogradari pre gledaju kada je crveno slovo, a ne kada zaštiti vinovu lozu. To se ponavlja iz godine u godinu, te treba razmisliti o pravovremenoj zaštiti vinove loze, jer šteta može biti stoprocentna.

Za ostvarenje infekcije gljivom Plasmopara viticola potrebni su sledeći uslovi:

 1. Minimalna temperatura vazduha u prethodna tri dana viša od 10 stepeni celzijusovih;
 2. Minimalna količina vodenog taloga u prethodna 24 sata 10 mm po kvadratu;
 3. Prečnik lista veći od 3 cm;

Ova gljiva prezimljava u sporama u zaraženom otpalom lišću. Spore se šire u proleće, te prouzrokuju prvu zarazu (peti mesec). Leti se širi na listove i bobice letnjim sporama (bela prevlaka).

Sistem zaštite

Borba protiv plamenjače počinje u našim krajevima od polovine maja, pa traje do 15. jula, odnosno do završetka porasta lastara. Pred cvetanje se obave dva prskanja (kada su lastari dugi 15 - 20 cm i neposredno pre cvetanja), u cvetanju samo ako se oduži zbog vlažnog i prohladnog vremena (jedan do dva puta organskim fungicidima), a zatim odmah iza cvetanja i u razmacima 8 - 10 - 14 dana, tako da do 15. jula imamo tri do pet prskanja od završetka cvetanja. Ukoliko, radimo zaštitu, kako sam naveo, u fazi sazrevanja grozdova nećemo imati problema sa plamenjačom.

Do cvetanja koristiti organske ili kombinovane bakarne + organske fungicide zbog osetljivosti mladog lišća na bakarne preparate. U cvetanju se koriste samo blaži organski fungicidi, a iza cvetanja organski, bakarni ili kombinovani. Za zadnje prskanje preporučuju se bakarni fungicidi jer se teže ispiraju.

Voditi računa da se temeljno oprska unutrašnjost čokota, te donja strana listova. Od aktivnih materija koriste se oni na osnovi:

 • bakra;
 • cineba;
 • propineba;
 • mankozeba;
 • kaptana;
 • folpeta;
 • na različitoj osnovi: folpet + metalaksil u dozi od 2,5kg/ha, folpet + mandipropamid u dozi 2,5 kg/ha, folpet + fosetil-aluminijum u dozi 3-4 kg/ha;
 • na osnovi mešavine sa bakrom.

Tagovi

Plamenjača vinove loze Preventivne mere zaštite Simptomi infekcije Fungicidi za plamenjaču Plasmopara viticola


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.