Na ovoj manifestaciji je bilo proizvođača iz svih krajeva Srbije. Izlagana su kako tradicionalna tako i organska vina, ali i rakija, kao i domaći kačkavalj i pršuta.
Više od 70 izlagača iz svih krajeva Srbije, kao i iz Italije, Mađarske i Crne Gore učestvovalo je na ovogdišnjem jubilarnom 10. Salonu vina u Paraćinu. Zanimljiv deo ove manifestacije, koja je jedinstvena u Pomoravskom okrugu, je i takmičenje "Samo naše" koje organizuje Vinski viteški red "Steva Pisar 1804" iz Paraćina. Reč je o ocenjivanju "pića bogova" autohtonih sorti grožđa.
"Na takmičenju 'Samo naše' bilo je više od 130 uzoraka vina, a ocenjeno je oko 70. To je za nekih 10 do 15 odsto više nego prošle godine. Svake godine dobijamo nove takmičare, a što je jako bitno, širi se i sortiment, tako da dobijamo nove sorte, a sve je veće interesovanje ljudi za takmičenje ove vrste", rekao je iz Vinskog viteškog reda "Steva Pisar 1804" Zoran Radovanović.
Proglašeni su pobednici u tri kategorije - roze, crvena i bela vina. Predsednik komisije, koja je ocenjivala, bio je prof. dr Vladimir Puškaš. Najbolje ocenjeno u kategoriji belih je italijanski rizling vinarije Šijački iz Banoštora, sa 93,67 poena, u kategoriji rozea, najbolje je bilo vino Gorana Hrvačevića iz Jovca sa 87,33 poena, a u kategoriji crvenih, zlatna diploma pripala je vinariji Vujić iz Velje Glave.
Događaj je otvorio predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević koji je rekao da salon svake godine raste i dobija na kvalitetu.
"Veoma je bitno da imamo što više novih vinara i vinarija. Vinski viteški red 'Steva Pisar' je dosta doprineo tome tako što je obrazovao svoje članove i preneo potrebna znanja da bi se pravila vrhunska pića. Država je pomogla našim vinarima koji hoće da naprave nove zasade", rekao je Milićević.
On je naglasio da Pomoravski okrug, ali i cela Srbija imaju izuzetno dobru zemlju za uzgoj loze.
"Imamo sjajna vina, ali i rakije. Vinski turizam je ozbiljna grana privrede, posebno u zemljama koje se odavno time bave kao što su Italija i Francuska. Veoma je bitno da u našim restoranima imamo naša domaća. I ne samo vina, već i druge domaće poljoprivredne proizvode. Mi ovde u Paraćinu imamo Vasinu tortu, imamo Paraćinski ćevap. Mislim da svaki restoran to treba da ima u svojoj ponudi i da tako promoviše istoriju grada", istakao je Milićević.
Na ovoj manifestaciji je bilo proizvođača iz svih krajeva Srbije, od Vojvodine do Kosova. Izlagana su kako tradicionalna tako i organska vina, ali i rakija, kao i domaći kačkavalj i pršuta. Ova sajamska manifestacija mnogo znači naročito malim vinarijama jer je to prilika da predstave svoje proizode. Među njima bio je i proizvođač iz Paraćina Ivan Grujić koji je dobio Zlatnu diplomu za Prokupac 2022. Poslednjih osam godina njegova porodica i on se ozbiljnije bave vinogradastvom i voćarstvom. Pored toga proizvodi i voćne rakije i likere od kajsije, dunje, kruške i šljive, kao i džemove od ovog voća.
Poljoprivredno gazdinstvo braće Stevanović iz Deonice kod Jagodine se uzgojem loze i proizvodnjom ovog pića bavi već 20 godina. Reč je o maloj vinariji braće Bojana i Milana Stevanovića koja proizvodi bela, roze i crvena. Za tamjaniku na ovom Salonu vina dobili su bronzanu diplomu.
"Od belih imamo rajnski rizling, šardone i tamjaniku, od prokupca pravimo roze, a od crvenih bordo kupaža, kaberne sovinjona, kaberne franka i merloa", kaže Bojan Stevanović.
"Cilj nam je da razvijamo vinsku kulturu u Jagodini. Naš kraj je poznat po vinogradima i dobrim vinima, a naročito nekada po jagodinskoj ružici. Mi ćemo nastojati da nastavimo tradiciju kroz edukaciju kako se prave dobra vina i kroz druženje", rekao je predsednik Udruženja proizvođača grožđa, vinara i ljubitelja vina iz Jagodine Krsta Marinković.
Tagovi
Autorka