Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salon vina
  • 13.03.2023. 12:00
  • Pomoravski okrug, Paraćin

Vinski turizam je ozbiljna grana privrede?

Na ovoj manifestaciji je bilo proizvođača iz svih krajeva Srbije. Izlagana su kako tradicionalna tako i organska vina, ali i rakija, kao i domaći kačkavalj i pršuta.

Foto: Jelena Lukić
  • 154
  • 8
  • 0

Više od 70 izlagača iz svih krajeva Srbije, kao i iz Italije, Mađarske i Crne Gore učestvovalo je na ovogdišnjem jubilarnom 10. Salonu vina u Paraćinu. Zanimljiv deo ove manifestacije, koja je jedinstvena u Pomoravskom okrugu, je i takmičenje "Samo naše" koje organizuje Vinski viteški red "Steva Pisar 1804" iz Paraćina. Reč je o ocenjivanju "pića bogova" autohtonih sorti grožđa. 

"Na takmičenju 'Samo naše' bilo je više od 130 uzoraka vina, a ocenjeno je oko 70. To je za nekih 10 do 15 odsto više nego prošle godine. Svake godine dobijamo nove takmičare, a što je jako bitno, širi se i sortiment, tako da dobijamo nove sorte, a sve je veće interesovanje ljudi za takmičenje ove vrste", rekao je iz Vinskog viteškog reda "Steva Pisar 1804" Zoran Radovanović.

Proglašeni pobednici

Proglašeni su pobednici u tri kategorije - roze, crvena i bela vina. Predsednik komisije, koja je ocenjivala, bio je prof. dr Vladimir Puškaš. Najbolje ocenjeno u kategoriji belih je italijanski rizling vinarije Šijački iz Banoštora, sa 93,67 poena, u kategoriji rozea, najbolje je bilo vino Gorana Hrvačevića iz Jovca sa 87,33 poena, a u kategoriji crvenih, zlatna diploma pripala je vinariji Vujić iz Velje Glave.

Događaj je otvorio predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević koji je rekao da salon svake godine raste i dobija na kvalitetu. 

"Veoma je bitno da imamo što više novih vinara i vinarija. Vinski viteški red 'Steva Pisar' je dosta doprineo tome tako što je obrazovao svoje članove i preneo potrebna znanja da bi se pravila vrhunska pića. Država je pomogla našim vinarima koji hoće da naprave nove zasade", rekao je Milićević.

Proglašeni su pobednici u tri kategorije - roze, crvena i bela vina

On je naglasio da Pomoravski okrug, ali i cela Srbija imaju izuzetno dobru zemlju za uzgoj loze.

"Imamo sjajna vina, ali i rakije. Vinski turizam je ozbiljna grana privrede, posebno u zemljama koje se odavno time bave kao što su Italija i Francuska. Veoma je bitno da u našim restoranima imamo naša domaća. I ne samo vina, već i druge domaće poljoprivredne proizvode. Mi ovde u Paraćinu imamo Vasinu tortu, imamo Paraćinski ćevap. Mislim da svaki restoran to treba da ima u svojoj ponudi i da tako promoviše istoriju grada", istakao je Milićević.

Izlagana i rakija, ali i pršut i kačkavalj

Na ovoj manifestaciji je bilo proizvođača iz svih krajeva Srbije, od Vojvodine do Kosova. Izlagana su kako tradicionalna tako i organska vina, ali i rakija, kao i domaći kačkavalj i pršuta. Ova sajamska manifestacija mnogo znači naročito malim vinarijama jer je to prilika da predstave svoje proizode. Među njima bio je i proizvođač iz Paraćina Ivan Grujić koji je dobio Zlatnu diplomu za Prokupac 2022. Poslednjih osam godina njegova porodica i on se ozbiljnije bave vinogradastvom i voćarstvom. Pored toga proizvodi i voćne rakije i likere od kajsije, dunje, kruške i šljive, kao i džemove od ovog voća.

Poljoprivredno gazdinstvo braće Stevanović iz Deonice kod Jagodine se uzgojem loze i proizvodnjom ovog pića bavi već 20 godina. Reč je o maloj vinariji braće Bojana i Milana Stevanovića koja proizvodi bela, roze i crvena. Za tamjaniku na ovom Salonu vina dobili su bronzanu diplomu.

"Od belih imamo rajnski rizling, šardone i tamjaniku, od prokupca pravimo roze, a od crvenih bordo kupaža, kaberne sovinjona, kaberne franka i merloa", kaže Bojan Stevanović.

Za tamjaniku na ovom Salonu vina dobili su bronzanu diplomu

"Cilj nam je da razvijamo vinsku kulturu u Jagodini. Naš kraj je poznat po vinogradima i dobrim vinima, a naročito nekada po jagodinskoj ružici. Mi ćemo nastojati da nastavimo tradiciju kroz edukaciju kako se prave dobra vina i kroz druženje", rekao je predsednik Udruženja proizvođača grožđa, vinara i ljubitelja vina iz Jagodine Krsta Marinković.


Tagovi

10. Salon vina u Paraćinu Samo naše Vinski viteški red "Steva Pisar 1804" Ocenjivanje vina Zoran Radovanović Vladimir Puškaš Vinarija Šijački Goran Hrvačević Vinarija Vujić Vladimir Vilićević Ivan Grujić Vinarija Stevanović Krsta Marinković


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.