Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Enoteka na Oplencu
  • 30.08.2018. 12:00

Vinsko blago na 12 metara ispod zemlje

Vinoteka, koju čini oko 280 flaša iz doba kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino, danas bi na aukcijama u svetu verovatno mogla da dostigne milionsku sumu.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.253
  • 141
  • 0

Jedinstvena kolekcija vina na Balkanu iz doba Karađorđevića, koja se više od osam decenija čuva na 12 metara dubine u kraljevskom podrumu na Oplencu, svojevrsni je svedok o počecima vinarstva u Topoli.  Vinoteka, koju čini oko 280 flaša iz doba kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino, danas bi na aukcijama u svetu verovatno mogla da dostigne milionsku sumu.

Vina za istoriju

Ali, ova vina nisu na prodaju. Kralj Aleksandar je u dvorskim knjigama ostavio zaveštanje da se "nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju". I zaista je tako! Vina u ovoj kolekciji nalaze se pod ključem na drugom nivou ispod zemlje. Smeštena su iza rešetaka na mestu gde je nekada bio otvor za lift.

Patinirane flaše na policama obavijene prašinom i paučinom danas su najčvršći dokaz da su padine Oplenca stvorene za gajenje vinove loze i pravljenje kvalitetnih vina. Da je pretpostavka kralja Petra Prvog imala alibi, govori i činjenica da je u ovom delu Šumadije vinogradarstvo jedno od stubova poljoprivrede. Danas na desetine vinara u Topoli i okolini ima na stotine hektara vinograda, a neka od njihovih vina stekla su i svetsku slavu, koje se začetnici ne bi postideli.

Kako su kraljevi to radili?

U vrednoj enoteci najstarija je žilavka iz 1931. godine, a najmlađe vino staro je 60 godina. Veruje se da su neke od ovih boca lično arhivirali srpski kraljevi. Vina su u flašama izrađenim u tri veličine, sa utisnutim kraljevskim grbom u staklu. Boce su naručivane iz Italije i Češke, a etikete su ručno rađene i danas zbog svoje krhkosti ne smeju ni da se dodirnu.

Vinograde na Oplencu počeo je da sadi kralj Petar I Karađorđević. Ispred podruma još uvek rađa čokot koji je kralj zasadio 1914. godine. Podrum je završio njegov sin kralj Aleksandar.

Čokot
Vinograde na Oplencu počeo je da sadi kralj Petar I Karađorđević

"U vrednoj kolekciji su vina proizvedena od 1931. do 1934. godine", kaže Dragan Reljić, upravnik Zadužbinskog kompleksa Karađorđevića u Topoli.

Vina iz tog doba imala su odabranu klijentelu. Stalni poručioci boca iz kraljevskog podruma bili su Sveti sinod, fabrikanti, viđeniji restorani i beogradski hoteli poput Bristola i Mažestika, koji su imali prvenstvo u isporuci. Preko jugoslovenskih poslanstava, boce sa Oplenca stizale su u Brisel, Bukurešt, Berlin.

Raritetna kolekcija u 1.800 kvadrata.

Raritetna kolekcija nalazi se u impozantnom kompleksu od 1.800 kvadrata. Tridesetih godina prošlog veka, Kraljevski podrum bila je najmodernija vinarija u Evropi. Nakon posleratnog propadanja, danas je ponovo stecište vinara. Naime, od pre pet godina tu se održava Festival šumadijskih vina koji okuplja eminentne proizvođače sa svojim najboljim i najnovijim etiketama.

U Kraljevskom podrumu nalaze se i autentična hrastova burad iz prošlog veka. Među njima su i ona koja su bila svadbeni poklon za kralja Aleksandra. Čuva se i celokupna oprema za proizvodnju vina iz tog doba, priznanice o otkupu zemljišta i grožđa. U vinskim knjigama precizno je zapisivana trgovina iz podruma kapaciteta 400.000 litara.

Vina što su starija to su bolja - ili samo neka

Kakvog su ukusa vina koja se čuvaju na Oplencu skoro jedan vek? Da li će neko od stručnjaka imati priliku da potvrdi onu čuvenu tvrdnju da vina što su starija, to su bolja? Jedno od ovih vina probao je samo prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Naime, dve boce su otvorene za specijalne prilike po specijalnom odobrenju. Prva je otvorena devedesetih, kada je Karađorđevićima dozvoljen povratak u Srbiju, a druga kada su prvi put posle izgnanstva proslavili krsnu slavu.

Burad
Kakvog su ukusa vina koja se čuvaju na Oplencu skoro jedan vek? 

Enolozi sa kojima smo razgovarali kažu da nisu sva vina bolja što su starija, već samo neka. To zavisi od sorte grožđa, godine u kojoj su pravljena. Ali, kako je ova enoteka zaštićena amanetom, verovatno to nikad nećemo saznati. Nekadašnji upravnik zadužbine svojevremeno je rekao da bi ova vina na aukcijama verovatno dostigla vrtoglave sume. Ali ne zbog kvaliteta vina, već zbog istorijske vrednosti. 

Kako je kolekcija preživela rat?

Temperatura u podrumu u kome se čuva kolekcija vina već decenijama je 12 stepeni. Podrum ima prirodnu ventilaciju i prva je građevina u Srbiji u kojoj je ugrađen lift. Burne ratne godine bile su rizične za sve, pa i za vina. Ali zahvaljujući snalažljivosti jednog Šumadinca danas imamo jednu od najvrednijih enoteka na Balkanu. A možda i u celoj Evropi.

Dragoslav Filipović Midula, jedan od podrumskih radnika, spasao je ovu kolekciju od nemačkih vojnika, sklonivši flaše u jedno prazno bure uoči okupacije. Nemci ih nisu našli. Posle rata, oslobodioci su na razne načine odneli iz podruma oko 35.000 litara vina sa Oplenca. Ali vrednu kolekciju, srećom, nisu našli.


Foto prilog


Tagovi

Oplenac Topola Kraljeva vinarija Kraljevski podrum Karađorđević Dragan Reljić Žilavka Vino Petar Karađorđević Aleksandar Karađorđević


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!