Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 18.01.2016. 15:00

Vojvodina se priprema za korišćenje IPARD-a

Slovenačke kolege vojvođanskim proizvođačima vina i turističkim organizacijama preneli su svoja iskustva u korišćenju IPARD sredstava.

  • 329
  • 15
  • 0

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin obratio se u Neštinu predstavnicima lokanih samouprava, turističkih organizacija i proizvođačima vina iz Vojvodine, koji su se okupili u vinariji porodice Kurilić ("Gaston Wine House"), da prisustvuju prezentaciji slovenačkih iskustava povodom korišćenja sredstava iz IPARD programa Evropske unije, u oblasti vinogradarstva i proizvodnje vina.

Predstavljena procedura za konkurisanje za IPARD sredstva

Vojvođanskim vinarima, privrednicima i turističkim uposlenicima ponuđen je uvid u najbolja iskustva iz prakse, i predstavljen deo procedure za konkurisanje bespovratnih sredstva u okviru IPARDA. Ovakav zadatak obavili su predstavnici razvojnih institucija iz Slovenije sa kojima Regionalna razvojna agencija Bačka poslednje dve godine uspešno razvija projektnu saradnju. Reč je o partnerima iz Slovenije: Razvojnim centrom "Srce Slovenije" iz Litije i Lokalnom akcionom grupom (LAG).

Iskoristiti programe na najbolji način

Uoči prezentacije, potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin je istakao predstavnicima medija da je održavanje ovakvih susreta izuzetno značajno u sklopu naših priprema na putu za ulazak u Evropsku uniju.

"Moramo da se pripremamo da na najbolji mogući način koristimo programe i sredstva, koja su namenjena zemljama koje su na putu da postanu deo Evropske unije. Sigurno je da je IPARD program jedan od najvažnijih za poljoprivrednike u Vojvodini, za razvoj turizma i vinarstva, vinogradarstva i svega onoga na čemu baziramo razvoj Vojvodine. Sigurno je da ćemo morati ući spremni u procese, koji će omogućiti da naši poljoprivrednici, vinari, turistički poslenici i privrednici koriste ova sredstva za unapređivanje ruralnog razvoja Vojvodine, turističkih i poljoprivrednih potencijala. Mi smo u Vojvodini stvorili sve preduslove da možemo biti spremni za početak korišćenja ovog programa.

Osnovali smo blagovremeno razvojne agencije i Srema i Banata i Bačke, i na nivou Pokrajine stvorili razvojne potencijale da možemo ispratiti sve neophodne aktivnosti. Zahvaljujući subvencijama namenjenim vinogradarima, došlo je poslednjih godina do značajnog unapređivanja vinarstva u Vojvodini. Danas imamo veliki broj vinara, koji proizvode vina izuzetnog kvaliteta, koji je dostigao zemlje koje su bile daleko ispred nas. Ovakve radionice su dragocene, jer predstavljaju jednu kariku u tom nizu priprema za korišćenja programa kao što je IPARD, ali i svih drugih koji nam budu na raspolaganju kako budemo napredovali na našem putu ka Evropskoj uniji", istakao je Vasin.

Cilj je kroz turizam i udruživanje razvijati ruralne delove

Pred početak radionice namenjene proizvođačima vina i vinogradarima iz Vojvodine, u okviru projekta Uspostavljanje destinacijske menadžment organizacije na području Fruške gore i oko Dunava, koji ima podršku Pokrajinske vlade, prisutnima se obratila i direktorka Razvojnog centra "Srce Slovenije" Aleksandra Gradišek. Ona je rekla je da je Razvojni centar osnovan pre 15 godina od strane lokalne samouprave, u cilju integracije u evropske programe. Jedan od najznačajnih aspekata realizacije ovih projekta bio je edukacija kroz koju je prošlo 13.000 učesnika na temu preduzetništva, marketinga i drugih oblasti, gde su ostvarene dobre veze i mogućnosti za napredovanje u poljoprivredi, kao i drugim privrednim oblastima. Cilj razvojnog centra je da razvija ruralni deo Slovenije kroz turizam, udruživanje privrednika i podršku opština. Predstavnici iz Slovenije uvereni su da imamo priliku da sva sredstva iskoristimo, kao što je to pošlo i njima za rukom.

Direktor Regionalne razvojne agencije Bačka Srđan Vezmar je istakao da je važno uspostaviti saradnju između privrednih i turističkih subjekata u Vojvodini i Sloveniji.

Lična iskustva slovenačkih vinara

Vinari iz Slovenije lično su predstavili svoja iskustva sa konkurisanjem za IPARD program, a Željko Savič, predsednik LAG "Srce Slovenije", koja je jedna od najuspešnijih u Sloveniji, upoznao je prisutne sa projektima i ciljevima ove lokalne akcione grupe koja je posebno usmerena na turizam i samoodrživost.

Prezentaciji u Neštinu, prisustvovali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

IPARD Slovenija Vojvodina Evropska unija Vinogradari Vinari Ruralni razvoj Miroslav Vasin LAG Unapređenje vinarstva Aleksandra Fradišek Željko Savić