Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 22.09.2020. 14:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Vremenske neprilike oštetile lozu - biće vina, ali ne kao nekad

Petar Ranković, vinogradar iz Obrenovca koji vinovu lozu uzgaja na 70 ari, procenjuje da će ove godine imati vina, ali zbog vremenskih nepogoda s proleća, od nekadašnjih 4.000 litara neće imati ni trećinu.

Foto: Bigstock/pfongabe33
  • 146
  • 66
  • 0

Petar Ranković iz Obrenovca vinogradarstvom bavi se više od 40 godina, i kako kaže, ova godina sa nestabilnim vremenom i obilnim padavinama zadala je mnogo muke vinogradarima. 

"Konkretno, kod mene 15. aprila je bio strahovit mraz tako da mi je loza prilično izmrzla, jedva sam se izborio i to samo zahvaljujuči tome što je loza bila jaka i što je đubrena stajskim đubretom. Vinograd je poterao po četiri, pet lukova, pa smo to morali da kidamo i da ostavljam najbolje i da se borim, ali srećom izborio sam se, ja sam mislio da će se osušiti vinograd", kaže Ranković. 

Od hamburga očekuje bolji rod

Vinograd se prostire na oko 70 ari na kojima se uzgaja šest sorti grožđa. Preovlađuje hamburg, kardinal, smederevka, šardone, burgundac i vranac. Iako se očekivao manji prinos, prinosi i zrno su dobrog kvaliteta, pa se vinari ove godine nadaju i kvalitetnom vinu

Vinogradari zadovoljni rodom grožđa - očekuje se dobar kvalitet vina

"Biće vina, ali ne kao što je nekad bilo po 4.000 litara. Sad ga neće biti ni trećina, pošto imam prilično različitih sorti. Kardinal je već obran i to je otišlo u prodaju - ne pravim vino od njega jer bio osrednji, mraz ga je uhvatio pa sam se jedva izborio da to nešto sačuvam. Očekujem od hamburga prilično roda, ali bilo je i boljih godina, nadamo se prinosu oko četiri pet tona."

Roda će biti, ali je bilo i boljih godina (foto: Milan Ranković)

"Pravim kupažu za vino od tih šest, sedam sorti grožđa. Volim malo slađe vino, tako ga i cedim i ostavljam, a vidim i da okruženje više voli to slatko vino, mada mi ovde u Obrenovcu nismo vindžije - više smo rakidžije i pivdžije, vino se više traži u vreme Božića i slava, ali potroši se i to", kaže naš sagovornik. 

Oni sa većom površinom vinograda imali veće i probleme 

Teška godina koja je zahtevala puno rada i znanja dodatno je otežana pandemijom virusom korona, posledice osećaju i vinogradari i to posebno oni koji imaju veće vinograde pa su primorani da angažuju i dodatnu radnu snagu

"Ne mogu da kažem da je ova godina uticala toliko loše na mene jer imam 70 ari vinograda i sve sam sam uradio. Pošto svaki dan određujem koliko ću da zavšim obaveza, nisam imao potrebu za radnicima sa strane. Ali postoje vinogradari koji imaju po 20, 30 hektara koji su se baš teško snalazili."

Zbog ljubavi opstaje i vinograd

Kako kaže Ranković vino cedi isključivo za sopstvene potrebe i za svoju dušu, a ako nešto pretekne brzo se i rasproda. Nepovoljne prilike i dosta posla neće sprečiti ovog proizvođača da nastavi da se bori za vinograd, koji za njega na prvom mestu predstavlja zadovoljstvo i ljubav.

Velike vrućine negde uništavaju vinogradarstvo, a negde ga pokreću

"Ja ovo radim iz prevelike ljubavi i nema materije o vinogradarstvu koju ja ne znam i nema literature koju nisam prolistao kad je u pitanju grožđe i sad bih sadio novi vinograd i nove zasade kada bih imao više zemlje", zaključuje naš sagovornik. 

Ovih dana počinje berbe grožđa, a potom i onaj lepši i malo teži deo posla pravljenje pića u kojem će svi ljubitelji vina posebno uživati. 


Tagovi

Berba grožđa Pravljenje vina Petar Ranković Vinogradari Vremenske neprilike Hamburg grožđe


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.