Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršački vinogradi
  • 09.05.2018. 08:00

Vršački vinogradi u potrazi za radnom snagom

Za 807 hektara plantaža vinove loze, Vršačkim vinogradima je potrebno oko 100 radnika, a trenutno ih je angažovano 40.

Foto: Facebook / WINE Export Vrsacki Vinogradi Serbia
  • 1.089
  • 85
  • 0

Vršački vinogradi nalaze se u velikom problemu, jer ne mogu da obezbede radnu snagu. Za 807 hektara plantaža vinove loze potrebno im je oko 100 radnika, a trenutno ih je angažovano 40. Kako kaže izvršna direktorka Petra Milanović Krajovan, lokalno stanovništvo je nezainteresovano, pa je najveći problem u berbi, za koju je potrebno 500 ljudi, ukoliko nisu angažovane mašine, pišu Novosti:

"To nije problem od juče. Već godinama se mučimo da nađemo bilo kakvu, a da ne kažem iole kvalitetnu radnu snagu. Svi beže od teškog rada u polju, bez obzira na to kolika je plata. To je, generalno, problem u celoj Srbiji".

Angažuju se ljudi "sa strane"

Dodaje da zapošljavaju na osnovu ugovora o radu, ali da je odziv jako slab, uprkos velikoj stopi nezaposlenosti u Vršcu. Zbog toga angažuju radnike sa strane, najviše sa juga Srbije, kojima plaćaju i smeštaj i hranu. "I sa njima je sve teže, naročito u vreme berbe jagodičastog voća, koja je plaćenija od berbe grožđa", ističe Milanović Krajovan.

Kombajni za berbu grožđa nisu rešili problem u potpunosti

Vršački vinogradi su kupili dva nova kombajna za berbu grožđa, pa je problem rešen na onim površinama gde mašine mogu da priđu. Međutim, tamo gde ne može da se pristupi, potrebni su ljudi. Mašine su uticale na to da se broj berača smanji, pa ih je, kada su one angažovane, potrebno oko 200. 

Nedostaju i traktoristi

Četiri vozača traktora sledeće godine odlazi u penziju, a Petra Milanović Krajovan kaže da nema ko da ih zameni. Zbog toga je firma uspostavila saradnju sa Poljoprivrednom školom, koja školuje rukovaoce-mehaničare poljoprivredne tehnike. Oni će od septembra u Vršačkim vinogradima obavljati praksu, a najbolji od njih dobiće i posao po završetku školovanja.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Vršački vinogradi Radnici Kombajni za berbu grožđa Traktoristi Poljoprivredna škola Petra Milanović Krajovan


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.