Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2020
  • 26.02.2020. 17:00
  • London, Engleska

Zahuktava se Decanter 2020 - u britanska skladišta pristižu vina iz celog sveta

Ocenjivačka nedelja traje od 27. aprila do 1. maja, a vrhunski stručnjaci vina ocenjuju po kategorijama, zavisno od toga iz koje zemlje ili regije dolaze, po boji, sortama, stilu, berbama i cenovnom rangu. Nepoznata informacija je proizvođač i brend.

Foto: Facebook/Decanter Awards
  • 231
  • 15
  • 0

"Decanter World Wine Awards", poznati Dekanter, najveće je i najuticanije svetsko vinsko takmičenje već 17. godinu zaredom. Sudeći po vrhunskim vinskim stručnjacima iz celog sveta, DWWA uživa veliko poverenje zbog svog rigoroznog procesa ocenjivanja. 

Dekanter se održava u Londonu, a vrhunac ovog takmičenja je proglašenje najboljih vina koje će se ove godine održati 7. maja. 

Vina u skladišta pristižu od novembra

Svakom ovakvom vrhuncu predstoji puno pripreme, posla i dobre organizacije. Pre dve godine DWWA je uveo novi sistem po principu prvenstva prijave. Već su u novembru prošle godine otvorena skladišta u Velikoj Britaniji, a onda i u drugim zemljama, u koja će vina pristizati do 6. marta, dok je rok za uplatu kotizacije 28. februara, o čemu više potražite ovde

Vina se dele u pet cenovnih rangova, ulazne etikete do 7,99 funti, srednji rang od 8 do 14,99 funti, premium vina od 15-29,99 funti, super-premium vina od 30 do 59,99 funti i butikna vina iznad 60 funti.

Ocenjivačka nedelja traje od 27. aprila do 1. maja, a vrhunski stručnjaci vina ocenjuju po kategorijama, zavisno od toga iz koje zemlje ili regije dolaze, po boji, sortama, stilu, berbama i cenovnom rangu. Nepoznata informacija je proizvođač i brend. Nakon što sudije opišu probana vina, međusobno upoređuju beleške te pokušavaju da postignu konsenzus oko medalja. Kao u svakoj utakmici, ako je rezultat nerešen - igraju se produžeci. Odnosno, sudski panel raspravlja dok ne postigne konsenzus. Ako se ni tada ne mogu složiti, presuđuje predsedavajući DWWA. 

U ocenjivanju učestvuju stručnjaci iz celog sveta

Medalje odgovaraju sistemu bodovanja do 100 bodova. Vina se ocenjuju individualno, a to znači da vino u jednom ocenjivanju može dobiti bronzanu, srebrnu ili zlatnu medalju.

Ocenjivanje nakon ocenjivanja

Platinaste medalje dodjeljuju se na posebnom ocenjivanju, a broj ovih medalja nema ograničenja. Vina koja dobiju platinastu medalju u rangu cene niže od 15 funti dobijaju ‘Best Value Platinum’ medalju. Ta vina svake godine imaju poseban medijski publicitet. Degustacija platinastih vina održaće se od 4. do 6. maja. 

Vina koja su dobila zlatne medalje dalje se dele u kategorije prema sortama i stilu i idu na novo ocenjivanje.

Podsetimo, prošle godine na Dekanteru, vinarije iz Srbije osvojile su tri zlatne, 12 srebrnih i 29 bronzanih medalja! 

Decanter 2019: Vinarije iz Srbije na najprestižnijem vinskom takmičenju osvojile 44 medalje

Vina iz Srbije osvojile su tri zlatne, 12 srebrnih i 29 bronzanih medalja! Dve zlatne medalje pripale su Vinariji "Zvonko Bogdan", i to za  crveno vino Cuvée No.1 koje je i prošle godine nagrađeno. Potom,  za crveno vino "Icon Campana Rubimus". Zlatna medalja pripala je i Vinariji "Temet", za vino "Tri Morave Reserva". Po prvi put je zlatom nagrađena i jedna naša autohtona sorta, i to prokupac koji čini osnovu Temetove crvene "Tri Morave Reserva".


Tagovi

Decanter DWWA Ocenjivanje vina Prestižna nagrada Prijava Sudije Rok Vino


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.