• Klimatske promene
  • 07.08.2015. 12:30

Zbog klimatskih promena nestaće neka vina?

Vinari iz južne Australije koriste znanje koje prilagođavaju klimatskim promenama. U toplijim delovima južne Evrope tragaju za sortama koje će u budućnosti više odgovarati njihovoj klimi, te s njima eksperimentišu u svojim vinogradima i vinarijama.

Foto: depositphotos.com, gpagomenos
  • 107
  • 6
  • 0

Strah od nestanka vina je ovoga puta podstaknuo dodatnu zabrinutost u vezi s klimatskim promenama - koje ne samo da menjaju lice poljoprivrede, već bi mogle da uzrokuju i gubitak pojedinih sorti vinove loze.

Ideja da uskoro neće biti u prilici da piju najdraže alkoholno piće, zaplašila je mnoge ljubitelje vinske kapljice. U stvari, veća medijska prašina se podigla zbog najave nestanka pojedinih vina nego zbog činjenica o mogućnosti nedostatka hrane uzrokovanog klimatskim promenama.

S klimatskim promenama stižu i važne upozoravajuće činjenice za vinogradare jer je visokokvalitetno vino veoma podložno hirovitom vremenu, a vinari i vinogradari tako postaju osetljiviji na bilo kakve uticaje na kvalitet sorti grožđa. Najsvežiji primer dolazi iz južne Australije i svedoči o tome kako su dugogodišnji vinski proizvođači iskoristili znanje te se jednostavno prilagodili klimatskim promenama.

Naime, naučnici u vinskoj regiji Meklaren Vejl, južno od Adelejda, proučavali su promene koje su vidljivije iz godine u godinu. Reč je o području čija vina redovno osvajaju nagrade na međunarodnim takmičenjima, naročito Shiraz koji dominira u sortnom izboru. Kao i ostali poljoprivrednici, i vinari su uočili kako su im leta postala ekstremno vruća s mnogo vlage, malo kiše i snažnim olujama, a zime su, s druge strane, postale blaže.

Model recikliranja vode

S klimom evoluiraju i vinari.

Međutim, za razliku od drugih kultura, u vinogradarstvu postoji ogroman spektar mogućnosti prilagođavanja i sposobnosti primene različitih tehnologija. Jedna od njih je upravo u toku u Meklaren Vejlu.

Proizvođači ove regije su se povezali i organizovali model recikliranja vode da bi osigurali svoje resurse za navodnjavanje. To u velikoj meri odstranjuje rizik osiromašenja podzemnih voda, barem u bližoj budućnosti.

Zajedno s vladom, takođe, rade na jačanju politike planiranja i zaštite poljoprivrednog zemljišta od širenja predgrađa južnog Adelejda. Rezultat toga je zaštićenije poljoprivredno zemljište nego bilo gde dalje u područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini velikih australijskih gradova. To je važno jer je Meklaren Vejl jedinstven komad zemlje složene geologije, smešten između južne planine Lofti Rejndžes i zaliva Sent Vinsent.

Zemlja daje vino posebne geologije

Proizvođači ovde imaju snažnu mrežu, od službene organizacije Meklaren grožđa, vina i turizma do Vilonga poljoprivredne pijace. Njihovo vino je globalno prepoznatljivo i nosi oznaku geografskog porekla. To je ojačalo ovo jedinstveno tlo, a kod potrošača vina poraslo je znanje o teroaru Meklaren Vejl.

Tako je i ceo društveno-ekološki sistem Meklaren Vejl postao prepoznatljiviji. Čak i pre nego što pojedinačni proizvođač donese odluku o tome koju će vrstu grožđa koristiti ili koju tehniku će primeniti (malčiranje, orezivanje, berba i mešanje), svestan je toga da jača sistem radeći zajedno na zaštiti prirodnih resursa i tržištu proizvoda kako bi na njemu zadržao svoje jedinstveno mesto.

Zbog toga su uzgajivači sada u potrazi za sortama iz toplijih južnijih delova Evrope koje bi bolje odgovarale njihovoj klimi budućnosti i eksperimentišu s tim u svojim vinogradima i vinarijama. Na taj način razvijaju nove sisteme gajenja koristeći metode koje štede vodu i povećavaju kvalitet zemljišta, ali su istovremeno proširili rizik popunjavajući svoj program u drugim granama, naročito turizmu.

Promena klime - promena u gazdovanju

Ipak, ovakav razvoj događaja u vinskom svetu nosi jednu veliku poruku. Veću i od rizika za kvalitet vina. Ta poruka treba da dođe do ljudi koji odlučuju o našoj budućnosti. Kvalitet vina je samo pokazatelj nadolazećih rizika koji prete od klimatskih promena. U ranim smo fazama ogromnog ekološkog pomaka koji već sada zahteva različite vrste razmišljanja o smeru u kojem ide naša životna sredina.

Dok su se neki od najsnalažljivijih, najobrazovanijih, najinformisanijih i najorganizovanijih poljoprivrednika u Australiji uspešno prilagodili - to prilagođavanje je kratkoročno, a ono što nam je potrebno je održivo dugoročno rešenje. Toplotni talasi će i dalje paliti grožđe, izazivati bolesti, vlaga će odgovarati razvoju plesni i uništavati rod. Vruća leta biće pogodna za nastanke požara koji će iza sebe ostavljati pustoš, pa će tako ograničiti i kompleksnost ukusa koji nastaju kao proizvod složene tehnologije proizvodnje. Preti nam nestanak svega što nam je drago, a sve dolazi - sa zemlje.

Foto: depositphotos.com, gpagomenos


Tagovi

McLaren Vale Klimatske promjene Vinova loza Suša Shiraz Kvalitetna vina


Autorka

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi