Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj vinove loze
  • 08.04.2017. 10:00

Zima oštetila severnobačke vinograde

Duga zima, sa mrazevima i višednevnim minusima, u vinogradima na severu Bačke ostavila je posledice. Kako pojedinci tvrde, još nije poznato koliko je lastara promrzlo i kolika će biti šteta.

Foto: Unsplash / Pixabay
  • 1.457
  • 269
  • 0

Duga zima sa višednevnim temperaturama ispod nule, koje su zabeležene u januaru, nije pogodovala zasadima vinove loze na Severu Bačke. Prema rečima tamošnjih vinogradara, koje prenosi RTV, još nije moguće sa preciznošću utvrditi koliku štetu su pretrpeli lastari, ali je sigurno da je zima ostavila posledice.

Šteta od mraza još nepoznata

Vinogradar iz sela Bajše Milisav Viljanac kaže da je presek na pupoljcima zelen, međutim to nije pouzdan pokazatelj da li su oni promrzli ili nisu i za sada je nepoznato da li će oni "isterati" ili ne. Viljanac objašnjava da je pred vinogradarima period iščekivanja, a prema nekim procenama gotovo 20% lastara će biti oštećeno. On napominje da je Bajša nekada bila vrlo poznata po vinogradima, ali su sada parcele na kojima se oni prostiru mnogo manje i prosečno iznose oko 300 ari.

Mladi vinogradari vraćaju nadu

Milisav Viljanac naglašava da bi za razvoj vinogradarstva u Bajši i okolini vrlo značajna bila i izmena zakonskih propisa kada je reč o takozvanoj prodaji vina s kućnog praga. Prema njegovom mišljenju, prednost takve prodaje je ta što kupci ovako vino mogu da probaju "direktno iz bureta". On dodaje da je ohrabrujuća činjenica da se sve više mladih upušta u vinogradarstvo i proizvodnju vina, a to će sigurno povećati površine s vinovom lozom u atarima Bajše i tom kraju donekle vratiti nekadašnji ugled.

Foto: Unsplash / Pixabay


Tagovi

Vinogradarstvo Vino Grožđe Zima Šteta Bajša Severna Bačka Milisav Viljanac Vojvodina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D