Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvojezgreni traktor
  • 16.10.2018. 10:15

2 u 1 akcija: Freziranje i malčiranje voćnjaka kombinacijom dve mašine

Kako izgleda kad su na traktor zakačene dve mašine - freza i malčer, pogledajte i u videu!

Foto: OPG HAHA
  • 5.903
  • 314
  • 0

Freziranje i malčiranje voćnjaka dve su glavne agrotehničke mere danas prisutne u svim voćnjacima, a obavljanje obe radnje istovremeno predstavlja vrhunac u održavanju trajnih zasada. 

U dole priloženom videu možete pogledati kako to tačno izgleda u praksi, kada je na prednji hidraulik traktora zakačen malčer, a na zadnji freza sa pipalicom. Prilagođavanjem širine mašina (radni zahvat malčera + radni zahvat freze), moguće je postići da se celokupni voćnjak obradi u dva prohoda, što je zapravo san svakog voćara.

Agrotehnička mera: Freziranje u mladom voćnjaku

Ušteda vremena i novca

Ovakvom vrstom rada moguće je uštedeti značajne količine vremena, ali i novca. Malčer bi uvek trebalo da bude u kombinaciji sa frezom ili atomizerom. To efektivno znači da smo iz plana rada izbacili vreme potrebno za malčiranje, s obzirom na to da je malčer uvek "usput" zakačen za traktor dok obavljamo radnje frezanja i prskanja voćnjaka. Malčiranje nam je postalo "besplatno", jer ne košta vreme, a utrošak goriva u ovakvom radu je takođe smanjen.

Radnje u voćnjaku potrebno obaviti u što kraćem roku

Mnogi će reći da je investicija u traktor koji ima prednji kardan i hidraulik pozamašna, te neisplativa, ali zbog trenutnih agrometeoroloških uslova poslednjih nekoliko godina, moglo bi se reći da je sve radnje u voćnjaku potrebno obaviti u što kraćem roku. "Vožnja" dve mašine u isto vreme značajno ubrzava rad, te tako omogućava da se svi zahvati odrade u optimalnim uslovima. 

Malčiranje mladog zasada oraha malčerom ispred traktora

Kao i u svakom poslu, a tako i u poljoprivredi, motiv za svakodnevni rad često leži u efikasnosti. Ako nismo efikasni, puno je teže ispuniti ciljeve koji su pred nama, a osećaj koji nas prati za vreme radnog vremena često nas sputava u obavljanju potrebnih aktivnosti. Uz povećanu efikasnost, ne samo da dobijamo na vremenu i kvalitetu obavljenog posla, već se u nama javlja pozitivan osećaj, koji nam pomaže da prebrodimo sve nedaće koje se nađu pred nama. Uz takav pristup radu uspeh je - zagarantovan.


Tagovi

Malčiranje Freziranje Voćnjak Prednji kardan Hidraulika Traktor


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Agropreduzetnik koji brine o sopstvenim zasadima, a uz to obavlja i usluge održavanja tuđih voćnjaka, koji su još lepši kroz objektiv video kamere, koju zajedno sa svojom suprugom Ivanom koristi za izradu promotivnih video materijala.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.