• Sorte krušaka
  • 12.11.2017. 13:00

Abbe fetel - obilno rađa, a lako se čuva!

Francuska sorta krušaka abbe fetel trenutno je jedna od vodećih sorti tog voća koje se gaji u Srbiji.

Foto: Pezibear / Pixabay
  • 1.355
  • 68
  • 0

Francuska sorta krušaka Abbe fetel trenutno je jedna od vodećih sorti tog voća koje se gaji u Srbiji. Ona sazreva sredinom ili krajem septembra, oko mesec danan nakon sazrevanja sorte viljamovka. Kako objašnjava inženjer voćarstva Nebojša Mladenović, stablo te sorte je srednje bujno, a kruna joj je srednje razvijena. Pogodna je za sve sisteme gajenja i različite oblike krune.

Voli zemljišta bogata humusom

Sorti abbe fetel najviše pogoduju zemljišta sa većim sadržajem humusa i jaka kratka intenzivna rezidba. Mladenović preporučuje da se rezidba obavlja na pet rodnih pupoljka. Ta sorta kruške cveta relativno pozno, gotovo istovremeno kad i viljamovka. Abbe fetel je, kako napominje Mladenović, dobar oprašivač za mnoge sorte krušaka: vilijamovku, junsku lepoticu, boskovu bočicu, ranu moretinijevu, krasanku, crvenu viljamovku i ostale sorte.

Rađa redovno i obilno

Ova kruška je izuzetno rodna. Plodove počinje da daje već u trećoj godini i nakon toga rađa redovno i obilno. Kada je o rodnosti reč, vrlo je slična boskovoj bočici. Prosečna težina njenog ploda je oko 190 grama. Nebojša Mladenović naglašava da se kod nje se ispoljava i partenokarpno obrazovanje plodova.

Plodovi kruške abbe fetel izgledaju atraktivno jer su izduženo-kruškasti, što predstavlja teškoću pri pakovanju. Po površini su često neravni i gukasti, naročito je to izraženo u delu ka čašici, koja je srednje velika i poluotvorena. Čašica se nalazi u plitkom do srednje dubokom i prilično širokom udubljenju.

Rđaste fleke na plodu karakteristične za ovu sortu

Peteljka je prosečno duga (oko dva centimetra). Zdepasta je i mesnata, pa najčešće prelazi direktno u plod. Pokožica je tanka, glatka i sjajna, osnovne boje zelenkastožute, dok je boja prevlake slamastožuta. Oko peteljke, kao i u donjem delu ploda, prevlaka je mestimično prožeta rđastim flekama karakterističnim za tu sortu. Meso ploda je beličasto-žućkasto, sočno, meko, osrednje topljivo, a ukus mu je slatkasto-kiselkast.

Jedna od vodećih sorti krušaka u EU

Mogućnost čuvanja sorte abbe fetel je veoma dobra. Ako je na vreme ubrana, u običnim skladištima može se sačuvati i do mesec dana dok se u hladnjačama može čuvati od četiri do pet meseci. Kada se posmatra ukupna godišnja proizvodnja kruške u Evropskoj uniji, sorta fetelova je u samom vrhu, a treba reći i to da je na primer 2011. godine bila je na drugom mestu po ukupnoj proizvodnji, odmah iza konferansa, a ispred viljamovke i dodati da je ona u Italiji vodeća sorta kruške.

Foto: Pezibear / Pixabay


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Kruška Sorta Abbe Fetel Uzgoj Nebojša Mladenović Rezidba Uzgoj Agroklub Plod Cvet Gajenje Srbija


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi