Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Acerola
  • 03.03.2019. 17:00

Acerola liči na trešnju, a bogatija C vitaminom od narandže

Grm acerole doseže 2 do 3 metra u visinu. Njegov plod, Malpighia emarginata, je od 1 do 4 centimetra, a njegova težina se kreće između 2 i 15 grama. Količina vitamina C mu pada kako sazreva. Zbog toga, zeleni plodovi imaju veći sadržaj C vitamina od crvenog voća u njegovoj kasnijoj fazi.

Foto: Bigstockphoto/Zoroasto Felix
  • 507
  • 39
  • 0

Acerola je malo crveno voće koje sve više izaziva ​​interes prehrambene industrije, s obzirom na visok sadržaj vitamina C.

Naime, narandža prema malom plodu acerole izgleda kao amater. Acerola je mnogo manje poznata jer u svetu ima malo zasada tog voća. Domovina joj je u južnom Meksiku, području okupanom morem Antila. Stoga je poznata i kao trešnja Antila. Može se naći i u Srednjoj Americi, u severnoj zoni Južne Amerike, pa čak i u Teksasu (SAD), a prema tome dobija i različita imena kao što je zapadnoindijanska trešnja, trešnja sa Barbadosa, crvena trešnja, manche ili semeruco, navodi Freshplaza

Trenutno najveći proizvođač acerole je Brazil. Acerola grm doseže 2 do 3 metra u visinu. Njegov plod, Malpighia emarginata, je od 1 do 4 centimetra, a njegova težina se kreće između 2 i 15 grama. Zanimljivo, ovom voću količina vitamina C pada kako sazreva. Zbog toga, zeleni plodovi imaju veći sadržaj C vitamina od crvenog voća u njegovoj kasnijoj fazi. Zreli plod ima određenu sličnost s trešnjama, s kojima ih kupci na prvi pogled često brkaju. Međutim, imaju malo veze s njima.

Vrlo osetljivo voće

Nažalost, acerola je vrlo osetljivo voće. Čak i tehnike koje se koriste za obradu i skladištenje mogu uticati na sadržaj vitamina C. U stvari, nakon što se pobere, trpi gubitak vode koji takođe dovodi do gubitka 25,2% njihovog sadržaja askorbinske kiseline. To povećava cenu proizvoda i, na neki način, otežava komercijalno iskorišćavanje. Zato je teško konzumirati acerolu kao sveže voće izvan zemalja uzgoja. Kao rezultat, obično se koristi za proizvodnju sokova i konzervirane hrane ili za pripremu vitaminskih dodataka.

Međutim, svestranost ovoga voća može biti iznenađujuća, što potvrđuje i činjenica da je Federalni univerzitet Ceara (Brazil) osmislio kečap, preimenovalo ga u natčup (natchup), koji umesto paradajza sadrži acerolu, cveklu i bundevu te predstavlja zanimljiv prehrambeni proizvod koji može biti izvezen u bilo koji deo sveta. 

Pomaže u borbi protiv mnogih bolesti 

U poslednjih nekoliko godina, došlo je do stvarnog interesa za ovo voće koje izvrsnu prehrambenu reputaciju ima u Japanu, koji je glavni potrošač acerole proizvedene u Brazilu. Slede SAD i Evropa. Ovo širenje pokazuje da je industrija već svesna zaključaka nekoliko studija o njegovom uticaju na zdravlje. Naime, može pomoći u borbi protiv bolesti kao što su hipertenzija, različite vrste raka, arterioskleroze i infarkt miokarda. Sigurno bi mnogo ljudi želelo uključiti acerolu u svoj popis za kupovinu.

Pored visokog sadržaja vitamina C, takođe sadrži vitamin A, vitamine B1, B2, B3, B5 i B6, te vitamin E, kao i kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalijum, natrijum i cink. Osim toga, ima karotenoide, bioflavonoide, tanine i polifenole. Budućnost verovatno ima u svetu kozmetike, jer ekstrakti acerole sadrže antioksidanse i svojstva koja štite kožu.

Postoji nada za Evropljane koji žele konzumirati svežu acerolu. U Španiji je moguće videti kako raste u divljini i čak je na prodaju. Međutim, njena sezona traje samo mesec dana. Takođe, postoje i voćnjaci acerole u istočnoj Andaluziji i Palma de Majorki, a tamo se neretko može naći i u divljini.


Tagovi

Acerola Trešnja Antila Vitamin C Domovina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.