Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita smokve
  • 16.12.2019. 08:00

Agril folija - najbolje rešenje za smokvu tokom mraza

Smokva je mediteranska vrsta voća i poreklom je iz toplijih krajeva. Retka je vrsta, a pri uzgoju se koriste vrlo male količine pesticida. U kontinentalnim klimatskim prilikama smokva nije posebno ugrožena napadom bolesti jer suv vazduh i duge letnje suše ne pogoduju razvoju bolesti.

Foto: Pixabay/JACLOU-DL
  • 1.779
  • 57
  • 2

Smokva se tretira pesticidima u zimskom razdoblju, a razlog tome je što je za vreme vegetacija jako osetljiva na primenu hemijskih preparata. Često se događa da ljudi prskaju smokvu u vegetacionoj godini i onda se pitaju zašto su listovi otpali i zašto nemaju ploda te godine, a ne znaju da zbog toplijeg vremena pesticidi deluju toksično na smokvu, pogotovo na listove. Zbog toga se redovno mora sprovoditi zimska zaštita. Njome se suzbijaju i bolesti i štetočine na samom stablu i oko njega (na površini zemljišta, odbačenom lišću, orezanim granama i sl.).

Zašto smokvu zaštiti od mraza?

Najugroženije su mlade smokve, ali i starije ako su veliki minusi imaju potrebu za zaštitom. Najbolje je tokom zime zaštiti sve smokve bez obzira na starost. Ne možemo znati unapred hoće li zima biti oštra ili neće. Zato je najbolje svakako zaštiti smokvu jer je u slučaju jakog minusa drvo ugroženo, a zaštita ne može naštetiti na niskim temperaturama, ali ni onima iznad 0°C nego samo doneti dobro smokvi.

Najbolje je tokom zime zaštiti sve smokve bez obzira na starost

Materijali za zaštitu od mraza

Drvo smokve možemo zaštiti borovim granama, vrećom za smeće, najlonom, jutenim vrećama tako što ga obavijemo materijalom i zavežemo užetom tako da budemo sigurni da jaki vetar neće odneti materijal i pri tome naneti štetu na stablu.

Kako uspješno uzgojiti smokvu u dvorištvu i na okućnici?

Osim toga, adekvatnu zaštitu možete kupiti u bilo kojoj poljoprivrednoj prodavnici. Ako je želite dobro zaštiti, kupite agril foliju. Izrađuje se od polipropilenskih vlakana te je vrlo porozna. Vlakna su fine i tanke strukture pa čine tzv. "paučinastu" površinu koja osigurava cirkulaciju vazduha i propušta svetla. Vrlo je otporna i može se koristiti nekoliko sezona.

Agril folija vrlo je otporna i može se koristiti nekoliko sezona

Ovaj materijal "diše" i nije kao najlon. Ukoliko se voćka njime dobro obavije i učvrsti, temperatura oko nje neće biti ekstremno niska pa će smokva puno lakše prezimiti. Naravno, važno je dobro učvrstiti agril foliju kako se na voćku ne bi srušio sneg i napravio još veću štetu.

Kada se stavlja i skida materijal?

Smokvu treba zaštiti pre zime tj. pre jakog mraza i pre nego što temperature budu ispod 0°C. Najčešće se obavlja pred kraj jeseni kada joj opadne svo lišće.

Isto tako, ako su temperature tokom zime nešto više, agril možete malo otkriti i pustiti biljci da uđe svežeg vazduha. Dovoljno je da samo mali deo otkrijete, ne morate celo drvo.

Agril foliju sa smokve pažljivo skinite na proleće, kada krene vegetacija. Foliju dobro osušite i spremite na suvo mesto za iduću sezonu. 


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: - | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćnih vrsta na svetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva gaila mnogo... Više [+]

Tagovi

Smokva Zaštita Mraz Zima Agril folija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.