Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz voća
  • 21.03.2022. 10:30

Alternativna tržišta za naše voćare Afrika, Bliski i Daleki istok

Jedan od predloga je da se razmatra veći izvoz na tržište golfskog zaliva, UAE, Saudijske Arabije, Maroka, Egipta, ali i daleka poput Indije, istakao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 120
  • 43
  • 0

U Privrednoj komori Srbije (PKS) održan je sastanak sa vodećim izvoznicima voća u Rusku Federaciju na kome su razmotrene mogućnosti povećanja izvoza i na druga tržišta kao što su zemlje Severne Afrike, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Indija i Daleki istok. 

"Zbog krize u Ukrajini naši proizvođači, jabuka, jagoda, višanja, trešanja, koje su najvećim delom plasirane u EU i na rusko tržište, u velikom su problemu zbog neizvesnosti i nepredvidivosti poslovanja. Jedan od predloga je da se razmatra veći izvoz na tržište golfskog zaliva, UAE, Saudijske Arabije, Maroka, Egipta, ali i daleka poput Indije", istakao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i podsetio da je na raspolaganju i mreža predstavništava Komore u svetu koja mogu da pomognu u pronalaženju novih poslovnih partnera. 

Rat u Ukrajini smanjiće izvoz naših jabuka, trpeće i rasadničari?

Kako smo ranije pisali, u Rusiju smo izvozili oko 80 odsto jabuka. Nakon eskalacije sukoba, predsednik Društva voćara Vojvodine Zoran Keserović procenjuje da će se izvoz na tamošnje tržište smanjiti za 25 pa možda i više od 30 odsto.

Direktor zadruge "Voćar" u Novom Slankamenu Nikola Kotarac kaže da je na lageru samo u tom mestu 7.000 tona jabuka, a da su problemi počeli pre nekoliko godina spornom uredbom koja je "izbacila" 100 izvodnika koji su otkupljivali jabuku i izvozili je na tržište Rusije.

"Situaciju dodatno komplikuje i to što je najvaća firma-izvoznik u blokadi i voćarima za preuzeto voća duguje 27 miliona evra. Tu se niz nastavlja. Voćari duguju zadruzi, a zadruga duguje elektrodistribuciji, hemijskim kućama i tako dalje", kaže Kotarac.

Kada je reč o zamrznutom voću, pre svega malini i kupini, većina robe završava na tržištu Evropske unije, pre svega u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, tako da Keserović ne očekuju poremećeje u izvoznim aranžmanima.


Tagovi

Izvoz voća Izvoz jabuka Mihailo Vesović Nikola Kotarac Zoran Keserović Alternativna tržišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta