Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reeksport u Rusiju
  • 23.11.2017. 10:00

Aplikacija na tri jezika za voćare

Ove sezone u Rusku federaciju biće izvezeno oko 40.000 tona voća iz Topole. Kako bi delom rešili problem reeksporta, lokalna samouprava nudi aplikaciju, kojom će se steći veće poverenje između voćara i kupaca.

Foto: Yastremska / Bigstock, Biljana Nenković
  • 575
  • 41
  • 0

U narednih mesec dana, lokalna samouprava u Topoli trebalo bi da ima poznato rešenje za aplikaciju kojom će podstaći konkurentnost proizvođača voća i delom rešiti problem reeksporta u Rusku federaciju.

Prema rečima Dragana Jovanovića, predsednika Skupštine opštine Topola, pojavljuje se oko 10 do 15 odsto voća prepakovanog iz Evropske unije, koje se izvozi za Rusku federaciju, te se plaši da bi reeskport mogao "doći glave" voćarima iz ove opštine, koja je jedna od najvećih izvoznika voća na rusko tržište.

Šta nudi aplikacija?

Lokalna samouprava u Topoli najavljuje da će ova svojevrsna berza poljoprivrednih proizvoda biti pokrenuta ove zime i da će biti dostupna na tri jezika. Ponudu u dinarima će automatski konvertovati u evro i rublje.

Jovanović: Sprečiti da reeksport "dođe glave"

"U narednih mesec dana trebalo bi da bude poznato rešenje za aplikaciju, koja će biti na srpskom, engleskom i ruskom jeziku. Gazdinstvo će imati svoj identifikacioni broj, zatim mapiranje da se vidi gde se domaćinstvo nalazi, koje saobraćajnice vode do njega, šta proizvode, koju robu trenutno imaju i po kojoj ceni. Tako želimo da podstaknemo konkurentnost poljoprivrednika i povećamo poverenje prodavaca i kupaca", kaže Jovanović.

Dodaje da se nada da će to podstaći konkurenciju i da će se izbeći dogovori i 'karteli'. Takvim načinom, tvrdi Jovanović, ugrožava se posao sa ogromnim ruskim tržištem, koji godinama kupuje voće iz Topole.

"Ovo radimo kako bismo pokušali delom da rešimo problem reeksporta voća iz naše opštine. Rizikuje se da zbog pojedinaca stradaju i ostali koje izvoze naše voće u Rusiju. To moramo da sprečimo. Čak mislim da bi javno trebalo reći ko su oni koji, recimo, jabuku iz Poljske prepakuju i izvoze kao našu", kaže Dragan Jovanović.

Ove godine spremno 40.000 tona voća

Za izvoz je posle ovogodišnje sezone namenjeno 40.000 tona voća iz Topole. Jovanović veruje da je ceo kontigent domaća roba i dodaje da fitosanitarni inspektori iz Ruske federacije kontrolišu sve opštine, a među njima i Topolu, koje su najveći izvoznici voća na ovo tržište.

U 36 sela ove opštine pod voćem je oko 15.000 hektara

Koliko je rešavanje problema reeskporta važno za Topolu, govore i podaci da se iz ove opštine godišnje izveze voća u Rusku federaciju u vrednosti od oko 20 miliona evra. U 36 sela ove opštine pod voćem je oko 15.000 hektara, a svake godine se formira oko 2.000 novih voćnjaka.

Foto: Yastremska / Bigstock, Biljana Nenković


Tagovi

Aplikacija Topola Voćari Izvoz voća Ruska federacija Reeksport Rublja Gazdinstva Konkurentnost Prepakovano voće Evropska unija


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!